Trimiti un salariat in delegatie si acorzi diurna in avans. La finalul delegatiei, constati ca acesta a primit diurna necuvenita. Ai dreptul sa ii retii din salariu suma ce reprezinta diurna necuvenita?
Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns clar in aceasta situatie:
Articolul 256 alin. (1) din Codul Muncii prevede ca orice suma nedatorata pe care angajatul a incasat-o de la angajator, trebuie restituita.
Salariatul poate restitui aceasta suma de bunavoie, la casieria unitatii. Daca suma baneasca nu este restituita de bunavoie, angajatorul are dretul sa retina suma datorata in mod necuvenit, in baza unei hotarari judecatoresti.
Avem in vedere faptul ca retinerea constituie o modalitate de executare silita iar aceasta poate fi realizata doar in baza unui titlu executoriu, art. 169 alin. (1) din Codul Muncii stabilind ca nu se poate opera nicio retinere din salariu, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Referitor la obligatia de restituire a salariatului, Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 274/2011
publicata in Monitorul Oficial nr. 355/23.05.2011, examinand exceptia de neconstitutionalitate a art. 272 alin. (1) din Codul muncii, (actualul articol 256 alin. (1)) a stabilit ca in cazul in care intre salariat si angajator nu exista un acord cu privire la restituirea sumelor nedatorate, obligatia de restituire nu va putea fi stabilita decat pe cale judecatoreasca, la instanta competenta sa solutioneze conflictul de drepturi respectiv, potrivit dispozitiilor art. 281 si urmatoarele din Legea 53/2003- Codul muncii.
In concluzie, angajatorul are doua optiuni viabile pentru obtinerea diurnei necuvenite: de bunavoie, de catre salariat sau prin adresare catre instanta de judecata.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro