Contractul de munca pe perioada determinata: reglementari cheie

Ioana Pavel
Ioana Pavel
25 Septembrie 2024
25 Septembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Contractul de munca pe perioada determinata: reglementari cheie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Contractul de munca pe perioada determinata se poate incheia doar in anumite situatii prevazute in mod expres de legislatia din Romania. Exista conditii stricte pentru incheierea si prelungirea unui astfel de contract, conditii pe care atat angajatorii, cat si angajatii trebuie sa le cunoasca in detaliu. In acest articol vom analiza situatiile in care salariatii pot fi incadrati in munca prin contracte individuale pe perioada determinata, vom afla care sunt drepturile acestor angajati si ce reguli trebuie sa respecte angajatorii pentru a fi in conformitate cu legislatia muncii!  

Ce inseamna contract de munca pe perioada determinata

Un contract pe perioada determinata este un tip de acord de munca intre angajator si angajat, care specifica o data de incepere si o data de finalizare a raportului de munca. Un  astfel de contract se incheie pentru a satisface nevoi temporare ale angajatorului, de exemplu pentru inlocuirea unui angajat aflat in concediu sau pentru derularea unor proiecte pe termen limitat. 
 
Conditiile si limitele pentru incheierea si prelungirea unui contract pe perioada determinata sunt prevazute in Codul Muncii. 
 
IMPORTANT!
Contractul individual de munca pe durata determinata trebuie incheiat in forma scrisa, mentionand clar perioada pentru care este valabil. Acesta poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al ambelor parti, pentru finalizarea unui proiect, program sau lucrare specifica. Intre aceleasi parti pot fi incheiate succesiv cel mult trei contracte pe durata determinata. 
 

Cazurile in care se pot incheia contracte pe perioada determinata 

 
Conform art. 12 alin (1) din Codul Muncii, contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata. Cu toate acestea, ca o derogare de la aceasta prevedere, legislatia din Romania permite angajatorilor sa incheie si contracte pe perioada determinata, insa doar in anumite conditii. 
 
Cazurile in care este posibila incheierea unor astfel de contracte pe durata determinata sunt specificate in art. 83 din Codul Muncii. Iata care sunt acestea:
 
  • Pentru inlocuirea unui angajat al carui contract de munca este suspendat, cu exceptia cazului in care acesta participa la greva. 
  • In cazul unei cresteri temporare a activitatii sau a unei modificari temporare in structura activitatii angajatorului. 
  • Pentru activitati cu caracter sezonier. 
  • Cand este prevazut de dispozitii legale speciale menite sa sprijine temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca. 
  • Pentru angajarea unei persoane care va indeplini conditiile de pensionare pentru limita de varsta in urmatorii 5 ani de la data angajarii. 
  • Pentru ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau neguvernamentale, pe durata mandatului. 
  • In cazul angajarii pensionarilor care, conform legii, pot cumula pensia cu salariul. 
  • In alte situatii prevazute expres de legi speciale sau pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe specifice.
 
 
Lucrarea este in format electronic si contine documente intocmite fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative!
 

Durata pe care o pot avea contractele de munca pe perioada determinata 

 
 
Conform art. 84 din Codul Muncii, perioada maxima pe care se poate incheia un contract individual de munca pe durata determinata este de 36 de luni. 
 
In cazul in care in termen de 3 luni de la incetarea unui contract de munca pe durata determinata se mai incheie alt contract pe perioada determinata, aceste contract se considera a fi succesive si ele nu pot avea o durata mai mare de 12 luni fiecare!
 
De asemenea, este important de retinut faptul ca, in situatia in care un contract individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un angajat al carui contract este suspendat, durata acestuia se va incheia odata cu incetarea motivelor care au dus la suspendarea contractului angajatului titular.
 

Avantajele contractelor pe perioada determinata 

 
Contractele de munca pe perioada determinata ofera diverse avantaje atat angajatilor, cat si angajatorilor. 
 
De exemplu, pentru salariati, acest tip de contract reprezinta o oportunitate excelenta de a dobandi experienta profesionala in mai multe domenii si mai multe companii. Mai ales, daca o persoana este la inceput de cariera, este important sa se familiarizeze cu activitatea si procedurile de lucru atat la o companie mica, cat si la o corporatie, deoarece fiecare tip de organizatie functioneaza diferit si ofera perspective unice. Aceasta diversitate de experiente poate ajuta angajatul sa inteleaga mai bine unde isi doreste sa isi construiasca o cariera pe termen lung, oferindu-i astfel o viziune mai clara asupra directiei profesionale. 
 
ATENTIE!
Angajatii cu contracte determinate pot beneficia de aceleasi drepturi si avantaje ca salariatii incadrati cu contracte pe perioada nedeterminata!
 
Din punctul de vedere al angajatorilor, principalul beneficiu al contractelor pe perioada determinata este flexibilitatea oferita de aceste angajamente de scurta durata. Astfel, angajatorii pot aduce personal specializat pe proiecte scurte sau in perioade foarte aglomerate, fara a fi nevoiti sa creeze pozitii permanente. Acest lucru poate ajuta la optimizarea costurilor si la adaptarea rapida la nevoile dinamice ale afacerii. 
 
De asemenea, angajatorii isi pot inlocui angajatii aflati in concediu (de exemplu concediu pentru cresterea copilului) , astfel incat sa nu ramana descoperiti pe perioada absentei temporare a acestor salariati. 
 

Dezavantajele contractelor pe perioada determinata 

 
Pentru salariati, contractele pe perioada determinata pot aduce incertitudine si lipsa stabilitatii pe termen lung. Acest tip de contract nu garanteaza o continuitate in angajare, ceea ce poate crea stres si dificultati in planificarea personala si financiara. 
 
Din perspectiva angajatorilor, contractele pe perioada determinata pot genera o fluctuatie ridicata a personalului, ceea ce poate afecta echipa si productivitatea. Timpul si resursele investite in recrutarea si formarea angajatilor pe termen scurt pot deveni costisitoare, mai ales daca acestia nu pot fi retinuti pentru proiecte viitoare sau pentru o colaborare pe termen lung.
 

Contract de munca pe perioada determinata MODEL

 

Conditii prelungire contract de munca pe perioada determinata

Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit dupa expirarea termenului initial, in urmatoarele conditii:
 
  • doar pentru situatiile exprese prevazute de lege 
  • cu acordul scris al partilor
  • pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari
 
ATENTIE!
Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata. 

Concediul de odihna pentru contractele pe perioada determinata

Conform prevederilor Codului Muncii, salariatii cu contracte pe perioada determinata nu vor fi tratati mai putin favorabil decat salariatii permanenti, ceea ce inseamna ca vor avea aceleasi drepturi cu privire la concediul de odihna. Numarul de zile de concediu de odihna se acorda proportional cu perioada in care este angajat, iar pe perioada acestui concediu, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva.
 
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Perioada de proba pentru contractele pe perioada determinata

Perioada de proba pentru salariatii cu contract individual de munca pe durata determinata este urmatoarea:
 
  • 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
  • 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
  • 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
  • 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Incetarea contractului de munca (CIM) pe perioada determinata

Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata. Orice modificare a unui CIM pe durata determinata se va efectua inaintea datei de expirarea a contractului.
 
Alte motive pentru care poate inceta un CIM pe perioada determinata includ:
 
  • Acordul partilor. Atat angajatorul, cat si salariatul pot conveni, printr-un acord scris, sa incheie contractul inainte de expirarea termenului stabilit.
  • Concedierea. Contractul poate fi incetat unilateral de catre angajator sau salariat, in conformitate cu motivele prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca. Concedierea trebuie sa fie motivata si sa respecte procedurile legale de notificare.
  • Demisia. Salariatul are dreptul de a demisiona in orice moment, notificand angajatorul cu un preaviz conform legislatiei in vigoare sau cu termenii stabiliti in contractul de munca.
De asemenea, daca CIM pe perioada determinata a fost incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract este suspendat, contractul inceteaza la incetarea motivelor care au dus la suspendare.
  

MODEL decizie incetare CIM pe perioada determinata 

 

Preavizul pentru contractele pe perioada determinata

Salariatii cu contract pe perioada de determinata au aceleasi drepturi precum cei angajati pe perioada nedeterminata, iar acest lucru se aplica si in cazul preavizului. Astfel, in cazul concedierii unui angajat cu contract pe perioada determinata, termenul de preaviz este de minim 20 de zile lucratoare. 

In cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile, insa nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Procedura modificare CIM din perioada determinata in nedeterminata

Un contract incheiat pe perioada determinata poate fi oricand transformat in contract pe perioada nedeterminata. Acest lucru este posibil prin incheierea unui act aditional in care se specifica modificarea duratei contractului de munca.  Acest act aditional trebuie intocmit anterior datei de expirare a contractului, iar modificarea trebuie inregistrata in REVISAL pana cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]