Bugetul UE va sprijini crearea de locuri de munca, cresterea economica si inovarea in Europa

locuri de munca uecrestere economica 2018creare locuri de munca europa
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru urmatorul buget pe termen lung al UE care acopera perioada 2021-2027, Comisia propune crearea programului InvestEU, pentru a grupa sub aceeasi cupola finantarea acordata de la bugetul UE sub forma de imprumuturi si garantii.


InvestEU va reuni multitudinea de programe financiare disponibile in prezent si va extinde modelul de succes al Planului de investitii pentru Europa, asa-numitul „Plan Juncker”. Cu InvestEU, Comisia va da un nou impuls investitiilor, inovarii si crearii de locuri de munca.

Presedintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Planul de investitii pentru Europa s-a dovedit un succes in mobilizarea de investitii private si crearea de locuri de munca in Europa. Planul a atras deja investitii de aproape 290 de miliarde de euro, care fara el nu ar fi fost posibile, si a oferit finantare unui numar de 635 000 de intreprinderi mici. Cu InvestEU, dorim sa luam acest model de succes si sa-l extindem pentru a acoperi numeroasele programe de finantare oferite de UE. Simplificam, facem mai mult cu mai putine resurse si punem un accent sporit pe investitiile sociale.”

Vicepresedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „Programul InvestEU este o reforma structurala la nivelul bugetului UE. El grupeaza multitudinea de programe de finantare ale UE intr-o structura unica, sub o marca unica: InvestEU. Pornind de la succesul Fondului european pentru investitii strategice, vom putea continua sa stimulam crearea de locuri de munca, inovarea si competentele in Europa, cu avantajul suplimentar de a oferi beneficiarilor proceduri mai simple si mai transparente. InvestEU ne va ajuta sa atingem obiective de politica precum sustenabilitatea, excelenta stiintifica, incluziunea sociala si sprijinul acordat extinderii micilor intreprinderi, cu scopul de a mobiliza investitii in valoare de peste 650 de miliarde de euro, in majoritatea lor din sectorul privat. In plus, oferim statelor membre optiunea de exploata mai bine fondurile puse la dispozitia lor de UE prin intermediul fondului de garantare. Un castig pentru toti”.

Noul program va fi compus din Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU si Portalul InvestEU.

1. Fondul InvestEU

Pornind de la succesul Planului Juncker, Fondul InvestEU va continua sa mobilizeze investitii publice si private in UE, pentru a contribui la acoperirea deficitului de investitii inca semnificativ din Europa. Mai exact, noul fond:
  •     va face mai mult cu mai putine resurse: Comisia propune alocarea unei sume de 15,2 miliarde de euro pentru Fondul InvestEU. Bugetul UE va putea astfel sa furnizeze o garantie de 38 de miliarde de euro, care va fi folosita pentru a sprijini proiecte de importanta strategica in intreaga UE. Prin reunirea unor investitii private si publice, Comisia se asteapta ca Fondul InvestEU sa atraga investitii suplimentare in valoare de peste 650 de miliarde de euro in intreaga UE, pe parcursul perioadei de 7 ani;
  •     va crea un portofoliu diversificat si flexibil: Fondul InvestEU sprijina patru domenii de politica: infrastructuri sustenabile; cercetare, inovare si digitalizare; intreprinderi mici si mijlocii; investitii sociale si competente. Programul InvestEU va fi totodata flexibil: el va avea capacitatea de a reactiona la evolutiile pietei si ale prioritatilor politice de-a lungul timpului;
  •     va rationaliza si va simplifica: programul InvestEU va avea o structura de guvernanta si de raportare unica si coerenta, evitand suprapunerile. Un fond unic va integra numeroasele instrumente financiare de la nivelul UE, precum si normele aplicabile care le insotesc. Se va putea astfel pune un accent sporit pe domeniile si obiectivele de politica. De la sprijinul oferit pentru indeplinirea obiectivelor climatice de la Paris, la indeplinirea angajamentelor noastre din cadrul Pilonului european al drepturilor sociale, programul InvestEU va fi strans legat de prioritatile de politica ale UE;
  •     va valorifica expertiza locala, nationala si europeana a partenerilor nostri de finantare: tinand cont de rolul sau de banca publica a UE, de capacitatea sa de a opera in toate statele membre, precum si de experienta sa in gestionarea FEIS, Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) va ramane principalul partener financiar al Comisiei in cadrul InvestEU. In plus, bancile de promovare si alte institutii regionale si nationale ale statelor membre care pot oferi expertiza si experienta specifice pot deveni parteneri financiari, sub rezerva indeplinirii unor conditii;
  •     va ajuta statele membre sa exploateze mai bine fondurile puse la dispozitia lor de UE: statele membre vor putea opta sa directioneze o parte a fondurilor care le sunt alocate in cadrul politicii de coeziune catre garantia bugetara InvestEU. Toate fondurile directionate catre Fondul InvestEU vor beneficia de garantia UE si de ratingul de credit ridicat al acesteia, fapt care va da o forta sporita investitiilor nationale si regionale. Fondurile respective vor fi utilizate exclusiv in beneficiul statului membru care alege aceasta optiune. Pentru a facilita implementarea fara probleme a Fondului InvestEU, Comisia lucreaza de asemenea la ulterioara simplificare a controlului ajutoarelor de stat in cazul sumelor varsate de statele membre prin programul InvestEU.

2. Platforma de consiliere InvestEU

Pornind de la modelul Portalului european pentru proiecte de investitii (link is external) al planului de investitii, Platforma de consiliere InvestEU va integra cele 13 servicii de consiliere disponibile in prezent in cadrul unui ghiseu unic de asistenta pentru dezvoltarea proiectelor. Ea va oferi sprijin si asistenta tehnica pentru a ajuta la pregatirea, dezvoltarea, structurarea si implementarea proiectelor, inclusiv la consolidarea capacitatilor.

3. Portalul european pentru proiecte de investitii

Portalul european pentru proiecte de investitii al planului de investitii da vizibilitate proiectelor de investitii din intreaga UE si va fi continuat in cadrul programului InvestEU. Portalul reuneste investitori si promotori de proiecte; el pune la dispozitie o baza de date usor accesibila si usor de utilizat, da mai multa vizibilitate proiectelor si le permite investitorilor sa identifice oportunitati de investitii in sectorul sau zona lor de interes.

Reformele structurale raman esentiale

Finantarea din partea UE nu va solutiona, de una singura, problema nivelurilor scazute ale investitiilor in Europa. Statele membre ar trebui sa utilizeze tot sprijinul disponibil pentru a elimina barierele nationale din calea investitiilor si pentru a-si imbunatati mediile de afaceri, in special prin punerea in aplicare a recomandarilor specifice fiecarei tari din cadrul semestrului european. La 31 mai, Comisia a propus crearea unui Program de sprijin pentru reforme care va sprijini reforme prioritare in toate statele membre ale UE si va beneficia de un buget total de 25 de miliarde EUR. Acest nou program include un sprijin financiar pentru reforme, precum si asistenta si expertiza tehnica.

Etape urmatoare

Un acord rapid asupra intregului buget pe termen lung al UE si asupra propunerilor sale sectoriale este esential pentru a se asigura faptul ca fondurile UE vor da rezultate pe teren cat mai curand posibil. Orice intarziere ar insemna ca vom continua sa ne confruntam cu niveluri scazute ale investitiilor publice si private in UE, ceea ce ar avea consecinte concrete asupra crearii de locuri de munca si a cresterii economice in statele membre.

Obtinerea, in 2019, a unui acord privind urmatorul buget pe termen lung ar asigura o tranzitie fara probleme intre bugetul actual (2014-2020) si noul buget pe termen lung, precum si ar oferi previzibilitate si continuitate finantarii, in beneficiul tuturor.


Sursa: europa.eu


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de munca uecrestere economica 2018creare locuri de munca europa

Data aparitiei: 07 Iunie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Bugetul UE va sprijini crearea de locuri de munca, cresterea economica si inovarea in Europa Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]