Din nou despre concediul de crestere a copilului

concediu crestere copil 2018ccc 2018cuantum indemnizatie crestere copil 2018
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Problema concediului de crestere a copilului si a drepturilor salariatului/salariatei care beneficiaza sau a beneficiat de acest concediu si a obligatiilor corelative ale angajatorului – constituie terenul unor modificari fara sfarsit in legislatia muncii. Sa incercam asadar o sistematizare.


Cu privire la concediul de crestere a copilului, semnalam:

a)         In prezent, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copiilor se situeaza intre 1.250 lei si 8.500 lei. Astfel, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul oficial nr. 902 din 16 noiembrie 2017, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 s-a modificat (din nou!). Cuantumul indemnizatiei lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, fara a putea fi mai mica de 2,5 din valoarea indicatorului social de referinta, sau mai mare de 8.500 lei;


b)        Perioada concediului de crestere a copilului nu se ia in considerare la stabilirea duratei concediului de odihna anual. Astfel, art. 145 alin. (4) din Codul muncii asimileaza perioadelor lucrate anumite concedii, intre care nu se numara concediul de crestere a copilului. Asadar, la intoarcerea in unitate, salariata/salariatul care a beneficiat de acest concediu nu va avea dreptul la concediul de odihna pentru perioada de absenta;

c)         Potrivit art. 25 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile ulterioare, angajatorul nu poate dispune incetarea raporturilor de munca:

-          pe perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

-          pe perioada stimulentului de insertie;

-          timp de 6 luni, dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.


Aceasta din urma interdictie necesita unele precizari suplimentare. Mai intai, in unele opinii, interdictia ar viza si ipoteza salariatei care, la data la care a intrat in concediu, se afla in perioada de proba. Aceasta deoarece textul legal nu vorbeste expres despre concediere, ci despre incetarea contractului de munca. Or, incetarea la care se refera art. 31 alin. (3) ar fi putut fi avuta aici in vedere de legiuitor.

O alta observatie o constituie faptul ca, desi salariata/salariatul nu poate fi concediata/concediat in primele 6 luni de la revenirea in unitate, asta nu inseamna ca activitatea depusa in acest interval nu va fi luata in considerare la evaluarea periodica. Astfel, salariatul va putea fi concediat ulterior, asemenea oricarei alte persoane, pentru necorespundere profesionala (art. 61 lit. d) din Codul muncii), daca la evaluarea periodica va obtine un calificativ nesatisfacator.

In sfarsit, in cazul savarsirii unei abateri disciplinare, oricat de grave, in cele 6 luni, nu se va putea aplica sanctiunea concedierii disciplinare, ci se va aplica o alta sanctiune, mai usoara.

De asemenea, nu se va putea desfiinta postul ocupat de salariat, chiar daca acesta ar fi devenit inutil, dupa cum nu se va putea dispune nicio modificare a contractului de munca (cum ar fi, spre exemplu, trecerea pe un alt loc de munca) decat daca exista acordul salariatului/salariatei. Sunt interdictii practic unice in dreptul european comparat; pretutindeni maternitatea este protejata, fara insa ca aceasta sa poata conduce la paralizarea prerogativei manageriale a angajatorului.


de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu crestere copil 2018ccc 2018cuantum indemnizatie crestere copil 2018

Data aparitiei: 02 Februarie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Din nou despre concediul de crestere a copilului Nota: 4.32 din 5 - 33 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]