Ordonanta 50 ii sprijina pe... datornici!

Ordonanta 50credit ipotecarmedierea bancara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Banca Centrala Europeana a adoptat recent o noua directiva europeana prin care li se permite debitorilor sa ceara ajutorul institutiilor independente pentru medierea conflictelor dintre acestia si banci, institutiile de creditare fiind obligate sa-i anunte din timp pe clientii care contracteaza un credit pentru casa ca banca poate lua bunul ipotecat in caz de neplata.

In cadrul Ordonantei 50 emisa anul trecut si care sprijinea debitorii, anul acesta relatia dintre clienti si creditori ar putea fi ameliorata printr-o noua prevedere legislativa aflata momentan in stadiul de proiect.

Deocamdata, ordonanta se aplica doar celor care contracteaza un credit ipotecar, insa adoptarea noii directive ar putea oferi drepturi noi tuturor debitorilor din Romania. Propunerea include astfel si o prevedere potrivit careia clientii trebuie sa fie atentionati cu privire la riscurile pe care le implica un credit ipotecar, avand in acelasi timp dreptul de a fi mediati in situatia unui conflict cu banca.

Asa cum a declarat Razvan Resmerita, director al Centrului European al Consumatorilor din Romania (ECC), clientii romani nu beneficiaza in prezent de aceste prevederi, dar in cazul in care noua directiva va fi aprobata si in cadrul legislatiei autohtone, romanii vor beneficia de un mecanism de rezolvare alternativa a neintelegerilor care se ivesc intre acestia si banci, evitand astfel solutionarea prin apelul la instanta. In afara de mediere, clientii s-ar putea servi si de institutia Ombudsman, un serviciu public care investigheaza plangerile facute de cetateni.

O astfel de institutie ar putea functiona in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor, caz in care va fi nevoie de membri si arbitri ai consumatorilor pentru a fi asigurata o obiectivitate in ceea ce priveste luarea deciziilor.

Chiar si in prezent, romanii se pot adresa mediatorilor din Romania, pentru a evita costurile din instanta si intreaga desfasurare a procesului.

Asa cum a mai declarat Resmerita, clientii vor trebui preveniti si asupra riscului valutar, iar ofertele de creditare nu au voie sa includa publicitate si practici incorecte. Proiectul elaborat de Directoratul pentru Piata Interna si Servicii din Comisia Europeana are sanse sa fie adoptat in primavara de catre Parlamentul European, urmand ca statele membre sa implementeze noile reglementari in cel mult doi ani.

Odata cu Ordonanta 50, aprobata prin legea 288/2010, s-a trecut la o eficientizare a continutului contractelor noi de credit, acesta incluzand in prezent un numar redus de taxe si comisioane. O alta prevedere a dus la diminuarea costurilor de transfer al creditului de la o banca la o alta institutie de credit prin limitarea nivelului comisionului de rambursare anticipata.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Ordonanta 50credit ipotecarmedierea bancara

Data aparitiei: 08 Iulie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ordonanta 50 ii sprijina pe... datornici! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]