Sporul de santier. Reglementare

sporul de santier
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:

Sporul de santier - nu cunosc definitia acestuia si care sunt conditiile legale in care acesta poate fi acordat (ex: avem personal angajat care lucreaza pe santiere in toata tara si care revin acasa din doua in doua saptamani).

Raspuns:

Drepturile salariatilor sunt prevazute de actele normative in vigoare, de contractele colective de munca aplicabile precum si de contractele individuale de munca. Sporul pentru munca de santier nu este reglementat de legislatie, astfel ca, el se acorda daca a fost negociat de angajator si salariat prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin contractul individual de munca.

Prin urmare, conditiile in care se acorda sporul de santier sunt cele prevazute de contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca prin care acest spor a fost negociat de angajator si salariat.

In consecinta, sporul de santier se acorda in conditiile prevazute de contractul colectiv de munca aplicabil/contractul individual de munca

In trecut, Legea nr. 57/1974 (r1) privind retribuirea dupa cantitatea si calitatea muncii, cu privire la sporul de santier, prevedea urmatoarele:

"Personalului nelocalnic care isi desfasoara activitatea la lucrari de prospectiuni si explorari geologice, studii si cercetari hidrologice, topografice, in unele unitati petroliere noi sau in dezvoltare, ori din alte unitati cu conditii similare si personalului nelocalnic de pe santierele de constructii-montaj, precum si personalului apartinind altor unitati care este trimis sa execute lucrari de montaj, punere in functiune la obiectivele de importanta deosebita, i se poate acorda un spor la retributia tarifara. Unitatile, cuantumul net al acestui spor pe categorii de personal, precum si numarul maxim de personal muncitor care poate primi spor de santier, se stabilesc anual prin planul national unic de dezvoltare economico-sociala."

In situatia in care salariatul nu are un loc de munca stabil partile pot recurge la clauza de mobilitate stabilita de art. 25 din Codul muncii. Potrivit acestui text de lege, prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Aceste prestatii sunt considerate venituri din salarii si impozitate ca atare.

In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sporul de santier

Data aparitiei: 08 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporul de santier. Reglementare Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

SPORUL DE SANTIER. Reglementare

Mai multe articole despre sporul de santier
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]