Femeile care nu pot avea copii vor putea apela la mame surogat, potrivit unui proiect legislativ al deputatului PDL Mihaela Sandru.
"Proiectul de lege, depus ieri (marti) la Senat, reglementeaza situatia mamelor surogat. Practic, noi vom deveni una dintre tarile cele mai liberale. In momentul de fata, numai Anglia mai reglementeaza strict surogatul. El se practica, din pacate, in Romania si atunci noi am considerat ca decat sa fie o activitate ilegala sa-i dam o natura legala", a declarat, miercuri, deputatul democrat-liberal.
Ea a explicat ca una dintre conditiile in care o femeie poate apela la o mama surogat este legata de existenta unor anomalii medicale.
"Mama surogat va trebui sa aiba cel putin un copil propriu pentru a putea preintampina pastrarea eventuala a copilului. De asemenea, daca este casatorita, partenerul nu poate sa fie donor de celule pentru copilul purtat, deci atat mama surogat, cat si partenerul acesteia nu pot fi donori pentru copilul rezultat", a adaugat ea.
Sandru a explicat ca anomaliile medicale vor fi stabilite de medicii cu specialitate in Reproducerea Umana Asistata Medical - RUAM.
"Infertilitatea va fi declarata dupa 12 luni de incercari pe cale naturala sau mama surogat mai poate sa intervina in cauze medicale, de exemplu pentru mame care au probleme cardiace sau de diabet sau alte indicatii medicale foarte clare", a mai precizat deputatul PDL.
Ea a precizat ca in proiectul de lege se prevede ca mama surogat nu poate avea o varsta mai mare de 35 de ani. In schimb, initiativa nu reglementeaza varsta femeilor care apeleaza mamele surogat.
"Nu am reglementat varsta maxima pentru femeile care apeleaza la mame surogat. Totusi, pentru a putea beneficia de tehnicile RUAM trebuie sa ai maximum 45 de ani", arata ea.
Sandru a precizat ca surogatul presupune incheierea unui contract prin care mama surogat isi da consimtamantul sa dea familiei copilul dupa nastere. Ea a mentionat ca aceste contracte nu vor fi de natura comerciala si ca orice remuneratie in acest caz va fi pedepsita.
Deputatul a recunoscut ca, desi exista acest contract, mama surogat se poate razgandi si ca legea nu reglementeaza aceasta situatie.
"Este un risc pe care si-l asuma familia care incheie contractul de surogat. Aici nu ai ce sa faci. Potrivit Codului familiei, mama care naste este mama naturala. Noi am incercat sa reglementam prin legea adoptiei aceasta problema", a sustinut Mihaela Sandru.
Legea privind reproducerea umana asistata medical a fost depusa marti la Senat, care este primul for sesizat, urmand ca decizia finala sa apartina Camerei Deputatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stagiu pentru pensie. Indemnizatia de somajIntrebare: Revin cu o completare la intrebarea anterioara, perioada de somaj este considerata contributiva? Se ia in calcul la stabilirea celor 35 de ani de cotizare pentru pensie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial inegalIntrebare: Un SRL cu activitate bar si discoteca de noapte, doreste sa angajeze 2 persoane la paza, care vor avea program de lucru doar vineri-duminica inclusiv, in intervalele orare 20.00-06.00. Cum este cel mai bine de intocmit CIM din punct de vedere al orelor de munca si al repartizarii: inegal/schimburi/flexibil/individualizat ? Trebuie acordat si spor de noapte avand in vedere programul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<