Precizam ca proiectul privind salariul minim prevede ca nu vor exista diminuari salariale, iar formula care va fi stabilita va tine cont de nivelul castigului salarial mediu brut si productivitatea muncii.
Aceste informatii au fost oferite de catre secretarul de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, conform
Agerpres:
Va reamintim ca Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a organizat, luni (n.n. 20 mai), la sediul Directiei pentru Dialog Social, consultari cu partenerii sociali pentru stabilirea modalitatii in care va fi stabilit salariul minim brut pe tara garantat in plata si transpunerea in legislatia nationala a Directivei UE nr. 2041/2022 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana.
S-a discutat despre corelarea aspectelor tehnice din actul normativ al Uniunii Europene cu prevederile in vigoare din legislatia Romaniei, astfel incat noua lege sa fie clara, predictibila, unitara si coerenta:
"Formula care va fi stabilita va tine cont, printre altele, de nivelul castigului salarial mediu brut si productivitatea muncii. In plus, textul proiectului prevede ca nu vor exista diminuari salariale, stimuleaza incheierea de contracte colective de munca si consolideaza rolul pe care il are dialogul cu partenerii sociali in stabilirea salariului minim. Directiva 2041/2022 urmeaza sa fie transpusa in Romania in acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileste ca fiecare stat va avea nivelul venitului minim in functie de conditiile sociale, financiare si de evolutia indicatorilor economici", conform unei postari din social media, realizata de secretarul de stat din Ministerul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<