STUDIU: companiile romanesti, rezistente in fata incetinirii cresterii economice

studiu companii romanesticrestere economica incetinita
STUDIU: companiile romanesti, rezistente in fata incetinirii cresterii economice
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune in ceea ce ii priveste pe oamenii de afaceri din Romania, avand in vedere ca firmele romanesti au manifestat o rezistenta peste asteptari in fata incetinirii cresterii economice si prioritizeaza extinderea capacitatii de productie.
 
Aceste aspecte au fost mentionate in cadrul sondajului Bancii Europene de Investitii (BEI) privind investitiile 2023 prezentat in cadrul unui eveniment organizat marti impreuna cu Banca Nationala a Romaniei (BNR), potrivit Agerpres.
 
Sondajul arata ca, in medie, firmele din Romania sunt relativ optimiste cu privire la intentiile lor de investitii pentru 2023, in ciuda incetinirii cresterii economice si a inaspririi politicii monetare.
 
Sondajul BEI privind investitiile a vizat peste 12.000 de companii din Uniunea Europeana si 800 de companii din SUA.
 
Intreprinderile romanesti (72%) au fost afectate in mod deosebit de socul energetic, similar intreprinderilor din UE (68%). Firmele romanesti au avut aceeasi probabilitate precum cele din UE in ansamblu (94% fata de 95%) de a fi raspuns la socul energetic prin adoptarea uneia sau mai multor strategii relevante. Strategiile cel mai frecvent citate de firmele romanesti au fost cautarea de economii/eficienta energetica (83%), renegocierea contractului de energie (65%) sau modificarea mixului energetic (64%).
 
De asemenea, o treime dintre companiile romanesti (35%) mentioneaza ca strategie sau prioritate oprirea sau reducerea productiei anumitor bunuri, peste media UE (24%).
 
In ceea ce priveste barierele in calea comertului international, intreruperile in lantul de aprovizionare global (61%) si respectarea noilor reglementari/standarde/certificari (58%) sunt principalele obstacole cu care se confrunta firmele romanesti. Ca raspuns la aceste dificultati, sase din zece firme romanesti (62%) si-au schimbat sau intentioneaza sa-si schimbe strategia de aprovizionare, o proportie mai mare decat in cazul firmelor din UE in ansamblu (49%). Companiile romanesti au fost mult mai inclinate decat cele din UE sa investeasca in stocuri digitale si in monitorizarea operatiunilor (46% fata de 20%). Importatorii romani au fost mai predispusi decat cei din intreaga UE sa-si reduca ponderea bunurilor si serviciilor importate (20% fata de 10% in UE) si sa-si diversifice lista de tari ori sa creasca numarul tarilor din care au importat (42% fata de 24%).
 
Totusi, vulnerabilitatea la noi socuri ramane. Firmele romanesti sunt mai predispuse sa sufere din cauza unei inaspriri a conditiilor de finantare, in timp ce incertitudinea cu privire la viitor (86%), costurile cu energia (81%) si disponibilitatea personalului calificat (79%) raman cele mai frecvent mentionate obstacole pe termen lung.
 
"De aceasta data, politicile de sprijin au reusit sa fereasca economiile de ceea ce este mai rau si, de asemenea, sa sustina transformarea economiei: tranzitie net-zero, digitalizare si rezilienta lanturilor valorice globale. Cu toate acestea, finantarea tranzitiei va fi o provocare in contextul ratelor ridicate ale dobanzilor si al masurilor de consolidare fiscala. Prin urmare, trebuie mobilizate toate sursele disponibile, inclusiv fondurile UE din Facilitatea pentru redresare si rezilienta si Programul operational 2021- 2027, pentru a asigura transformarea pentru competitivitate, cu o tranzitie echitabila si durabila", a declarat economistul sef al BEI, Debora Revoltella.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
studiu companii romanesticrestere economica incetinita

Data aparitiei: 20 Martie 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

STUDIU: companiile romanesti, rezistente in fata incetinirii cresterii economice Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]