Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a dat urmatorul comunicat de presa, in ceea ce priveste Codul Ocupatiilor din Romania (COR). Practic, este vorba despre doua profesii din Romania, mai putin intalnite:
"Avand in vedere unele discutii din spatiul public legate de ocupatiile de numerolog si astrolog din Codul Ocupatiilor din Romania (COR), pentru corecta si completa informare a celor care au tratat acest subiect facem urmatoarele precizari:
- Profesia de astrolog a fost reglementata in COR in 1995 prin ordinul ministrului Muncii si Protectiei Sociale si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 1938/1949 publicat in Monitorul Oficial nr. 272/23.11.1995
Fiti la curent cu NOILE modificari aduse COR-ului!
Cititi cu atentie COR "Arborele genealogic" COMPLET pentru identificarea codurilor de ocupatii din Romania, un produs Rentrop & Straton. Descoperiti toate modificarile in lucrarea „Clasificarea ocupatiilor din Romania”detalii AICI >>>
- Profesia de numerlolog a fost introdusa in COR prin ordinul ministrului Muncii si Solidaritatii Sociale si al presedintelui Institutului National de Statistica in ianuarie 2023 publicat in Monitorul Oficial nr. 135/16.II.2023 pe baza documentatiei depuse de Asociatia Numerologilor din Romania cu avizul favorabil al Asociatiei Nationale a Comitetelor Sectoriale din Romania. Proiectul de act normativ a parcurs procedura transparentei decizionale la acea data si nu au fost formulate observatii cu privire la introducerea acestei ocupatii.
Ocupatiile de astrolog si numerolog sunt recunoscute in majoritatea tarilor UE si se regasesc in Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor – ISCO 08 si in Clasificarea Europeana a Aptitudinilor, Competentelor si Ocupatiilor Europene (ESCO) la aceeasi Grupa 5161: Astrologi, prezicatori si asimilati, dupa cum urmeaza:
- astrolog, cod ESCO 5161.1;
- numerolog se regaseste ca fiind ocupatie ce se regaseste printre exemplele de ocupatii care pot fi incadrate in aceeasi grupa 5161 Astrologi, prezicatori si asimilati."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<