Va reamintim ca trebuie sa modificati Regulamentul Intern. Cu alte cuvinte, au intrat in vigoare acte normative noi – OUG 57/2022 si Legea 144/2022 – care vizeaza introducerea in RI a unor prevederi legate de:
- concediul de ingrijitor
- formule flexibile de lucru
- accesul online al salariatilor si al fostilor salariati in Revisal, in privinta datelor care ii privesc
Iar acestor prevederi obligatorii li se adauga altele, relativ recente, privind utilizarea semnaturii electronice, egalitatea de sanse si de tratament intre barbati si femei, supravegherea video in firma, incalcarea demnitatii personale a angajatilor, actiunile de discriminare, hartuirea psihologica etc.
Actualizarea RI conform noilor reglementari se anunta a fi, asadar, un demers extrem de anevoios. Dar, ca intotdeauna, avem o veste buna! Va oferim un ghid cu informatii complete, care va ajuta sa completati impecabil acest act intern vital al firmei, evitand astfel amenzi de pana la 10.000 de lei!
Ce alte mentiuni trebuie sa contina Regulamentul intern? Ce verifica inspectorii veniti in control?
Va prezentam aceste mentiuni obligatorii pe stick-ul „Regulamentul intern in avantajul dvs.”, impreuna cu alte informatii extrem de utile privind modul cum trebuie adus la zi acest document prin prisma recentelor schimbari legislative privind:
- procedura de desemnare a persoanei cu atributii in domeniul egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati
- procedura privind identificarea cazurilor de hartuire la locul de munca
- procedura de sactionare disciplinara a angajatilor care incalca demnitatea personala a altor angajati
- clauza privind obligatia de a stabili programe individualizate de munca la unitatile cu un numar mai mare de 50 de salariati
- stabilirea zilelor libere pentru salariatii care apartin unui alt cult religios legal
- procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor in contextul modificarii Codului muncii cu privire la consultantul extern vs expert in legislatia muncii, detalii AICI >>>
Prevederi obligatoriu de introdus in Regulamentul intern!
In acest context legislativ, trebuie sa faceti mentiuni clare in Regulamentul intern privind:
1. Protectia datelor personale ale salariatilor
Este vorba despre informatii pe care salariatii vi le furnizeaza voluntar in scopul de a beneficia de anumite facilitati oferite de lege. De exemplu: informatii privind starea de graviditate, motivul pentru care refuza detasarea, apartenenta religioasa, daca au sau nu copii in intretinere, evenimente familiale deosebite, diverse situatii personale.
2. Politicile de prelucrare a datelor aplicabile la nivelul firmei
Intra aici: termene de pastrare a datelor; procedura de stergere/revizuire a datelor personale, selectia datelor personale efectiv necesare angajatorului; perioada de stocare a datelor; scopurile urmarite prin operatiunile de prelucrare a datelor; persoanele care prelucreaza aceste date; fluxurile de date, indicand originea si destinatia datelor etc.
3. Determinarea gradului de monitorizare a activitatii salariatilor
4. Garantii privind protectia vietii private si a secretului corespondentei
De exemplu: anonimizarea unui astfel de transcript, mentinerea secretului privind identitatea destinatarilor, limitarea doar la elementele de continut care sa vizeze direct interesele firmei etc.
5. Regimul juridic al comunicarilor private ale salariatului
Precizati noile abateri disciplinare in aceasta sfera: comunicari online in scopuri private, sau dincolo de o anumita durata, sau intr-un anumit interval al programului de lucru etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<