Vesti bune pentru personalul incadrat in munca in timpul pandemiei Covid-19, in perioada starii de alerta, dat fiind faptul ca acesta nu isi va pierde statutul. In acest sens, presedintele Iohannis a promulgat inca din data de 28.03.2022 o lege in acest sens - Legea nr. 70/2022 privind reglementarea statutului personalului.
Mai exact, este vorba despre faptul ca acesti angajati din unitatile saniture nu au dat examen pentru a obtine postul, dar vor avea sansa de a o face, dupa cum prevede legea mai sus mentionata.
Practic, legea permite ca personalul din unitatile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanta, directiile de sanatate publica, institutiile de asistenta sociala, incadrat fara concurs pe perioada determinata, pe posturi de executie, in perioada starii de alerta, sa poata ocupa pe durata nedeterminata acelasi post in cadrul unitatii in care isi desfasoara activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior incetarii contractului individual de munca.
Ministerul Sanatatii si unitatile aflate in subordinea si/sau in coordonarea acestuia, Ministerul Afacerilor Interne si unitatile si institutiile aflate in subordinea, in cadrul si/sau in coordonarea acestuia, autoritatile administratiei publice locale si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, precum si institutiile publice de asistenta sociala, organizeaza examen, in vederea ocuparii posturilor pe perioada nedeterminata, pentru personalul care, in perioada starii de alerta sau a situatiilor de risc epidemiologic si biologic, a ocupat, fara concurs, posturi de executie pe perioada determinata.
Legea nr. 70/2022 privind reglementarea statutului personalului care, in perioada starii de alerta sau a situatiilor de risc epidemiologic si biologic, determinate de pandemia de COVID-19, a fost incadrat pe perioada determinata, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 29 martie 2022:
"Art. 1. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de la prevederile art. 464 si art. 554 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, de la prevederile art. 9 alin. (5) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Sanatatii si unitatile aflate in subordinea si/sau in coordonarea acestuia, Ministerul Afacerilor Interne si unitatile si institutiile aflate in subordinea, in cadrul si/sau in coordonarea acestuia, autoritatile administratiei publice locale si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, precum si institutiile publice de asistenta sociala organizeaza examen, in vederea ocuparii posturilor pe perioada nedeterminata, pentru personalul care, in perioada starii de alerta sau a situatiilor de risc epidemiologic si biologic, a ocupat fara concurs posturi de executie pe perioada determinata.
(2) Examenul prevazut la alin. (1) se organizeaza anterior incetarii contractului individual de munca/raportului de serviciu pe perioada determinata. (...)
Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplica pentru personalul care a ocupat functii de conducere. (...)
Art. 7. — La articolul 21 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 884 din 28 septembrie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
„(11) La data incetarii starii de risc epidemiologic si biologic, personalul angajat in conditiile alin. (1) isi continua activitatea, cu acordul sau, pentru o perioada ce nu poate depasi 90 de zile."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incadrarea deplasarii salariatului se stabileste in functie de motivul deplasariiIntrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru Inginer de dezvoltare a produselor softwareIntrebare: Va rog sa-mi trimiteti un model fisa de post pentru codul COR 251207: Inginer de dezvoltare a produselor software.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<