Legea 70/2022 - personalul medical incadrat in munca, FARA concurs, in perioada starii de alerta, poate ramane pe post

legea 70/2022personal medical incadrat in starea de alertapersonal medical incadrat fara concurs
Legea 70/2022 - personalul medical incadrat in munca, FARA concurs, in perioada starii de alerta, poate ramane pe post
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru personalul incadrat in munca in timpul pandemiei Covid-19, in perioada starii de alerta, dat fiind faptul ca acesta nu isi va pierde statutul. In acest sens, presedintele Iohannis a promulgat inca din data de 28.03.2022 o lege in acest sens - Legea nr. 70/2022 privind reglementarea statutului personalului.
 
Mai exact, este vorba despre faptul ca acesti angajati din unitatile saniture nu au dat examen pentru a obtine postul, dar vor avea sansa de a o face, dupa cum prevede legea mai sus mentionata.
 
Practic, legea permite ca personalul din unitatile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanta, directiile de sanatate publica, institutiile de asistenta sociala, incadrat fara concurs pe perioada determinata, pe posturi de executie, in perioada starii de alerta, sa poata ocupa pe durata nedeterminata acelasi post in cadrul unitatii in care isi desfasoara activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior incetarii contractului individual de munca.
 
Ministerul Sanatatii si unitatile aflate in subordinea si/sau in coordonarea acestuia, Ministerul Afacerilor Interne si unitatile si institutiile aflate in subordinea, in cadrul si/sau in coordonarea acestuia, autoritatile administratiei publice locale si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, precum si institutiile publice de asistenta sociala, organizeaza examen, in vederea ocuparii posturilor pe perioada nedeterminata, pentru personalul care, in perioada starii de alerta sau a situatiilor de risc epidemiologic si biologic, a ocupat, fara concurs, posturi de executie pe perioada determinata.
 
Legea nr. 70/2022 privind reglementarea statutului personalului care, in perioada starii de alerta sau a situatiilor de risc epidemiologic si biologic, determinate de pandemia de COVID-19, a fost incadrat pe perioada determinata, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 304 din 29 martie 2022:
 
 
"Art. 1. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de la prevederile art. 464 si art. 554 alin. (7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, de la prevederile art. 9 alin. (5) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificarile si completarile ulterioare, Ministerul Sanatatii si unitatile aflate in subordinea si/sau in coordonarea acestuia, Ministerul Afacerilor Interne si unitatile si institutiile aflate in subordinea, in cadrul si/sau in coordonarea acestuia, autoritatile administratiei publice locale si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, precum si institutiile publice de asistenta sociala organizeaza examen, in vederea ocuparii posturilor pe perioada nedeterminata, pentru personalul care, in perioada starii de alerta sau a situatiilor de risc epidemiologic si biologic, a ocupat fara concurs posturi de executie pe perioada determinata.
(2) Examenul prevazut la alin. (1) se organizeaza anterior incetarii contractului individual de munca/raportului de serviciu pe perioada determinata.  (...)
 
Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplica pentru personalul care a ocupat functii de conducere.  (...)
 
Art. 7. — La articolul 21 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 884 din 28 septembrie 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
 
„(11) La data incetarii starii de risc epidemiologic si biologic, personalul angajat in conditiile alin. (1) isi continua activitatea, cu acordul sau, pentru o perioada ce nu poate depasi 90 de zile."
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea 70/2022personal medical incadrat in starea de alertapersonal medical incadrat fara concurs

Data aparitiei: 30 Martie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea 70/2022 - personalul medical incadrat in munca, FARA concurs, in perioada starii de alerta, poate ramane pe post Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]