"O firma de curierat cu sediul social in TM, are salariati care isi desfasoara activitatea si in alte judete decat in cel in care este deschis sediul social al firmei. Societatea nu are punct de lucru in judetele in care salariatii isi desfasoara activitatea. In situatia in care, in aceste judete numarul de angajati este peste 5, societatea are obligatia de a-si deschide puncte de lucru in acele judete? Va rog sa imi dati si o baza legala."
Raspunsul specialistilor:
Infiintarea unui punct de lucru nu este determinata de numarul de salariati. Potrivit art. 32 alin. (7) din Legea 273/2006 privind finantele publice locale se prevede ca "orice persoana subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, institutia publica si institutia publica locala, care are organizata o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii, are obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a entitatii respective, ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelei entitati. Solicitarea se face in termen de 30 de zile de la data infiintarii, pentru entitatile nou-infiintate.
Astfel, conform acestei prevederi legale angajatorul are un punct de lucru infiintat, iar punct de lucru infiintat se inregistreaza fiscal ca platitor de venituri din salarii daca cel putin 5 salariati lucreaza in cadrul acestui punct de lucru. Cu alte cuvinte existenta a cel putin 5 salariati in cadrul unui punct de lucru determina inregistrarea fiscala a punctului de lucru deja infiintat si nu obligatia de a infiinta un punct de lucru.
Salariatii din situatia expusa, conform contractului individual de munca, nu au locul de munca la un loc organizat al angajatorului (punct de lucru) ci isi desfasoara activitatea pe teren asa incat din punct de vedere al legislatiei muncii nu este necesara infiintarea unui punct de lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Retineri din salariu. Daune materiale. Temei incetare CIMIntrebare: Un conducator auto transport rutier de marfuri (cod COR 833201) a fost angajat in perioada 28.03.2025-09.05.2025 la o societate de transport international de marfuri. Incetarea a fost facuta cu art. 31 alin 3. Acest angajat a facut mai multe daune la firma pentru care a cursat (vagon, marfa, etc. - daune care depasesc 3.000 euro). Poate societatea noastra sa ii retinta angajatului din salariu si indemnizatia de detasare contravaloarea daunei? Am inteles ca ar fi legal in baza facturilor de dauna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Conducator in domeniul SSM. StudiiIntrebare: Un angajat cu studii superioare economice - managment, in specializarea Management cu un curs finalizat de 240 h absolvit cu certificat de atestare a competentelor profesionale de Evaluator de risc si auditor in domeniul secritatii si sanatatii in munca, poate ocupa postul de conducere al activitatii de activitatii de SSM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<