"O firma de curierat cu sediul social in TM, are salariati care isi desfasoara activitatea si in alte judete decat in cel in care este deschis sediul social al firmei. Societatea nu are punct de lucru in judetele in care salariatii isi desfasoara activitatea. In situatia in care, in aceste judete numarul de angajati este peste 5, societatea are obligatia de a-si deschide puncte de lucru in acele judete? Va rog sa imi dati si o baza legala."
Raspunsul specialistilor:
Infiintarea unui punct de lucru nu este determinata de numarul de salariati. Potrivit art. 32 alin. (7) din Legea 273/2006 privind finantele publice locale se prevede ca "orice persoana subiect al unui raport juridic fiscal, inclusiv operatorul economic, institutia publica si institutia publica locala, care are organizata o entitate, cu sau fara personalitate juridica, la alta adresa decat sediul social al subiectului respectiv, cu minimum 5 persoane care realizeaza venituri din salarii, are obligatia sa solicite inregistrarea fiscala a entitatii respective, ca platitoare de salarii si de venituri asimilate salariilor, la organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in a carui raza teritoriala se afla adresa unde se desfasoara efectiv activitatea acelei entitati. Solicitarea se face in termen de 30 de zile de la data infiintarii, pentru entitatile nou-infiintate.
Astfel, conform acestei prevederi legale angajatorul are un punct de lucru infiintat, iar punct de lucru infiintat se inregistreaza fiscal ca platitor de venituri din salarii daca cel putin 5 salariati lucreaza in cadrul acestui punct de lucru. Cu alte cuvinte existenta a cel putin 5 salariati in cadrul unui punct de lucru determina inregistrarea fiscala a punctului de lucru deja infiintat si nu obligatia de a infiinta un punct de lucru.
Salariatii din situatia expusa, conform contractului individual de munca, nu au locul de munca la un loc organizat al angajatorului (punct de lucru) ci isi desfasoara activitatea pe teren asa incat din punct de vedere al legislatiei muncii nu este necesara infiintarea unui punct de lucru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<