Legea conform careia avocatii cu handicap grav pot iesi cu 15 ani mai repede la pensie a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Asa ca nu va mai dura mult pana va incepe sa produca efecte, odata ce va fi publicata in Monitorul Oficial.
Acesti avocati se vor putea pensiona mult mai devreme, atat timp cat vor indeplini o conditie: aceea de a fi contribuit cu cel putin o treime din stagiul complet de cotizare. Asadar, acesti salariati se vor putea pensiona cu 15 ani mai repede, daca respecta conditia ceruta de legea in cauza:
"Persoanele cu handicap grav care au realizat, in profesia de avocat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap grav beneficiaza de reducerea cu 15 ani a varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr.1", conform actului normativ recent promulgat de presedintele tarii.
Legea a fost adoptata inca de anul trecut, dar a fost trimisa, de catre presedintele Iohannis, la reexaminare in Parlament, avand in vedere ca o decizie a CCR stabilea ca unele prevederi ale actului normativ ar fi neconstitutionale.
Ce prevede legea care modifica varsta de pensionare a avocatilor cu handicap grav?
Este demn de mentionat ca se are in vedere introducerea art. 34^1 in Legea nr. nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, care prevede:
"Art. 34^1
Persoanele cu handicap grav care au realizat, in profesia de avocat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare in conditii de handicap grav beneficiaza de reducerea cu 15 ani a varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 1."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<