Telemunca 2021 - care va fi programul de lucru?

program de lucru telemuncaprogram de lucru telesalariatprogram munca 2021
Telemunca 2021 - care va fi programul de lucru?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Telemunca in 2021 a devenit ceva normal, in contextul pandemiei Covid-19. Astfel, ceea ce pana in 2020 era doar un caz special al contractului de munca a devenit o forma obisnuita de desfasurare a relatiilor dintre angajator si salariati, cu reglementari noi, obligatii, dar si facilitati.
 
Munca de acasa sau telemunca sustine salariatii in demersul lor de a se bucura de mai mult timp liber, dat fiind faptul ca nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la sediul companiei la care lucreaza. Care va fi programul de lucru al telesalariatului, in aceasta situatie?
 
Asa cum era de asteptat, telesalariatii NU au un program diferit de lucru fata de ceilalti salariati – limita maxima va fi tot de 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
 

Program de lucru pentru un telesariat

Fireste, telesalariatul isi poate organiza singur programul de lucru. Probleme apar insa in planul identificarii orelor suplimentare, deoarece evidenta orelor lucrate este dificila, iar timpul de lucru nu poate fi diferit de cel prevazut pentru cazul contractului de munca tipic, adica de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Monitorizarea timpului de lucru si delimitarea precisa a acestuia ridica o serie de dificultati.
 
 
Prevederile legislatiei muncii privind timpul de munca sunt inaplicabile lucratorului la domiciliu, in sisteme ca Austria, Republica Ceha, Finlanda sau Lituania.
 
In Romania, potrivit art. 4 din lege, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
 
La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara. Aceasta constituie o derogare de la dreptul comun, deoarece in cazul unui salariat standard nu este necesar acordul scris; acordul se prezuma prin chiar prestarea muncii suplimentare. 
 
ATENTIE!
 
Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 5.000 lei. Contraventia consta in acceptarea prestarii de munca suplimentara de catre salariat, desi nu exista un acord scris din partea acestuia. 
 
Desigur ca pot aparea probleme in planul identificarii orelor suplimentare, deoarece evidenta orelor lucrate este dificila. 
 

Telesalariatul are aceleasi drepturi ca si salariatii obisnuiti

 
Telesalariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul angajatorului. 
 
El se bucura de o autonomie functionala superioara salariatilor obisnuiti, relatia cu angajatorul fiind predominant virtuala, dar, fara niciun dubiu, trebuie sa se supuna ordinelor de serviciu primite. Detalii in Telemunca 2021 - Ghid complet >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
program de lucru telemuncaprogram de lucru telesalariatprogram munca 2021

Data aparitiei: 29 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Telemunca 2021 - care va fi programul de lucru? Nota: 4.5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]