Telemunca in 2021 a devenit ceva normal, in contextul pandemiei Covid-19. Astfel, ceea ce pana in 2020 era doar un caz special al contractului de munca a devenit o forma obisnuita de desfasurare a relatiilor dintre angajator si salariati, cu reglementari noi, obligatii, dar si facilitati.
Munca de acasa sau telemunca sustine salariatii in demersul lor de a se bucura de mai mult timp liber, dat fiind faptul ca nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze la sediul companiei la care lucreaza. Care va fi programul de lucru al telesalariatului, in aceasta situatie?
Asa cum era de asteptat, telesalariatii NU au un program diferit de lucru fata de ceilalti salariati – limita maxima va fi tot de 48 de ore pe saptamana, inclusiv
orele suplimentare.
Program de lucru pentru un telesariat
Fireste, telesalariatul isi poate organiza singur programul de lucru. Probleme apar insa in planul identificarii orelor suplimentare, deoarece evidenta orelor lucrate este dificila, iar timpul de lucru nu poate fi diferit de cel prevazut pentru cazul contractului de munca tipic, adica de 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana. Monitorizarea timpului de lucru si delimitarea precisa a acestuia ridica o serie de dificultati.
Prevederile legislatiei muncii privind timpul de munca sunt inaplicabile lucratorului la domiciliu, in sisteme ca Austria, Republica Ceha, Finlanda sau Lituania.
In Romania, potrivit art. 4 din lege, in vederea indeplinirii atributiilor ce le revin, telesalariatii organizeaza programul de lucru de comun acord cu angajatorul, in conformitate cu prevederile contractului individual de munca, regulamentului intern si/sau contractului colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.
La solicitarea angajatorului si cu acordul in scris al telesalariatului cu norma intreaga, acesta poate efectua munca suplimentara. Aceasta constituie o derogare de la dreptul comun, deoarece in cazul unui salariat standard nu este necesar acordul scris; acordul se prezuma prin chiar prestarea muncii suplimentare.
ATENTIE!
Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 5.000 lei. Contraventia consta in acceptarea prestarii de munca suplimentara de catre salariat, desi nu exista un acord scris din partea acestuia.
Desigur ca pot aparea probleme in planul identificarii orelor suplimentare, deoarece evidenta orelor lucrate este dificila.
Telesalariatul are aceleasi drepturi ca si salariatii obisnuiti
Telesalariatul beneficiaza de toate drepturile recunoscute prin lege, prin regulamentele interne si contractele colective de munca aplicabile salariatilor care au locul de munca la sediul angajatorului.
El se bucura de o autonomie functionala superioara salariatilor obisnuiti, relatia cu angajatorul fiind predominant virtuala, dar, fara niciun dubiu, trebuie sa se supuna ordinelor de serviciu primite. Detalii in
Telemunca 2021 - Ghid complet >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<