Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, a avut recent o intalnire oficiala cu ambasadorul Austriei in Romania, Isabel Rauscher, subiectul discutiei fiind reprezentat de bunele practici ale Austriei in ce priveste mediul de afaceri.
Un punct important atins a facut referire la declaratia privind beneficiarul real, considerate “o sarcina birocratica inutila si exagerata impotriva antreprenorilor".
"Ieri am avut o intalnire cu doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Austriei in Romania. Ne-am intalnit pentru a discuta bunele practici ale Austriei in ce priveste mediul de afaceri, mai ales in relatia dintre antreprenori si autoritatile statului. Unul dintre subiectele principale pe care le-am discutat a fost infama declaratie de beneficiar real: o sarcina birocratica inutila si exagerata impotriva antreprenorilor, prin care ii obligam sa declare, in aproape 10 pagini, informatii pe care statul le are deja. Anul trecut am eliminat aceasta declaratie inutila (prin legea 108/2020), insa a fost reintrodusa recent in parlament. Pretextul? Temerea de un asa-zis infringement. Adevarul este ca nu exista nici un infringement, iar legea prin care am eliminat declaratiile inutile anul trecut nu a reinventat roata: a preluat bunele practici ale altor tari, care nu muta raspunderea si povara pe antreprenori si nu implementeaza directivele in cel mai lenes si draconic mod posibil", a anuntat recent ministrul Economiei pe pagina sa de socializare.
De asemenea, ministrul si-a exprimat dorinta de a implementa cat mai multe reforme in sprijinul antreprenorilor din Romania, precizand ca Austria este un exemplu de bune practici in acest sens.
"Austria este un astfel de exemplu de bune practici, plasandu-se la peste 25 de pozitii in fata Romaniei la usurinta de a face afaceri, conform Bancii Mondiale. Vrem sa implementam cat mai multe reforme in sprijinul antreprenorilor din Romania si vrem sa invatam de la cei mai buni. Suntem norocosi sa avem astfel de parteneri in Europa si nu exista nici un motiv pentru care Romania sa nu adopte modelele lor, dovedit mai bune. Iar declaratia de beneficiar real este un exemplu perfect. Vom reveni asupra legii si vom elimina din nou aceasta povara inutila", a precizat ministrul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<