MODIFICAREA OUG nr.111/2010. Indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului vor fi MAJORATE in anumite situatii!

indemnizatie crestere al doilea copilart.11 OUG nr.111/2010indemnizatie crestere copil 2019modificare OUG 111/2010majorare indemnizatie crestere al doilea copil
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

UPDATE 6.05.2019:

A fost publicata in Monitorul Oficial 340 din 3 mai 2019 Legea nr. 89/2019 pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, precum si pentru stabilirea unor masuri privind recuperarea debitelor reprezentand indemnizatie pentru cresterea copilului. 

Camera Deputatilor a votat recent favorabil modificarea OUG 111/2010 prin care indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, in cazul in care mamele nasc alt copil in 12 luni de la finalizarea concediului maternal, nu va putea sa fie mai mica decat indemnizatia primita pentru copilul nascut anterior.

Cea mai importanta modificare din OUG 111/2010: 

"Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 9^1, cu urmatorul cuprins:
 
Art. 9^1 – In situatia in care persoana care a beneficiat de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului naste unul sau mai multi copii ori se afla intr-o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) intr-o perioada de pana la 12 luni de la finalizarea concediului pentru cresterea copilului anterior, daca din calculul indemnizatiei conform art. 2 alin. (2) rezulta un cuantum al indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului mai mic decat cuantumul indemnizatiei primit anterior nasterii celui din urma copil, se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului primita pentru copilul anterior."


Mentionam ca proiectul a fost ADOPTAT cu 254 de voturi, adica in unanimitate.





UPDATE 15.03.2019 

Mamele care intra din nou in concediu crestere copil la mai putin de 12 luni de la revenirea la lucru ar putea primi o indemnizatie mai mare, avand in vedere ca o propunere legislativa de modificare a OUG nr.111/2010 a fost votata favorabil de senatori.


Acestia considera ca ar trebui modificate anumite prevederi pentru incurajarea natalitatii, in contextul in care aceasta este oricum in scadere, de ceva timp, sporul fiind unul negativ. Detalii AICI.

Deputatii observa ca legea contine anumite prevederi discriminatorii, cum ar fi acordarea unei indemnizatii mai mici de crestere a copilului acelor mame care intra din nou in concediu pentru cresterea copilului, fara sa treaca 12 luni dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Cu alte cuvinte, aceste mame au indemnizatii mai mici, parintii fiind astfel descurajati sa aiba din nou un copil, imediat dupa ce au avut unul.

ATENTIE! Legea NU este in vigoare, pentru a fi valabila sunt necesare: votul favorabil al deputatilor, promulgarea de catre presedintele Iohannis precum si publicarea in Monitorul Oficial. 


...mai multe despre Modul de calcul indemnizatie crestere copil 2019 aici >>>

Concret, aceste persoane care dupa incetarea concediului de crestere a copilului (CCC) se reintorc la munca si realizeaza venituri supuse impozitului, insa dupa cateva luni, fara sa treaca 12, intra din nou in concediu CCC, acestea primesc o indemnizatie de crestere mai mica decat in cazul copilului anterior.

Deputatii propun reglementarea acestei situatii, in sensul ca, daca din calcul rezulta un cuantum al indemnziatiei CCC mai mic decat cel oferit in cazul copilului anterior, atunci sa se acorde cuantumul indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului primita anterior.


Deputatii doresc si reglementarea unei alte prevederi controversate a OUG nr.111/2010. Este vorba despre acordarea de o luna de concediu acelei persoane care nu a solicitat concediul de crestere, aceasta fiind de obicei o luna de concediu care se acorda tatalui. Dar, daca aceasta persoana, de cele mai multe ori tatal, nu solicita acest drept, celalalt parinte nu va putea beneficia de acest drept in locul acestuia.

Cu alte cuvinte, indiferent daca tatal solicita sau nu acest drept, perioada de concediu a mamei ramane de 11 luni, adica concediul se reduce cu o luna.

Deputatii remarca si situatia intalnita in care angajatorii NU acorda celeilalte persoane acest concediu de crestere a copilului ori dispun de incetarea CIM, dupa revenirea la munca a salariatei/salariatului.

Tocmai de aceea se doreste si reglementarea acestei prevederi, in sensul ca va exista o interdictie pentru angajator de a dispune incetarea raporturilor de munca in aceasta perioada si implicit pe o perioada de 6 luni dupa revenirea salariatului in campul muncii.

Asadar, art. 25 alin (2) din OUG se va modifica si va avea urmatorul continut:

"Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul: c) salariatei/salariatului care se afla in concediul pentru cresterea copilului prevazut la art.11 lit. a"


...puteti vedea forma initiatorului AICI.




de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie crestere al doilea copilart.11 OUG nr.111/2010indemnizatie crestere copil 2019modificare OUG 111/2010majorare indemnizatie crestere al doilea copil

Data aparitiei: 06 Mai 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

MODIFICAREA OUG nr.111/2010. Indemnizatiile lunare pentru cresterea copilului vor fi MAJORATE in anumite situatii! Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]