Fumatul pasiv afecteaza in continuare angajatii, in pofida legilor mai aspre

Isabela Alexe
Isabela Alexe
12 Septembrie 2017
12 Septembrie 2017
Isabela Alexe
Isabela Alexe
fumat pasiv la locul de muncafumatul la muncafumatul interzis la munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Chiar daca legislatia in ceea ce priveste fumatul la birou s-a inasprit, angajatii care nu fumeaza se declara in continuare lezati de fumatul pasiv.

Motivul? Se pare ca la nivel de Uniune Europeana (UE) nu se respecta normele si prevederile legislatiei in ceea ce priveste fumatul la locul de munca si in spatiile inchise. Asadar, doar cateva tari respecta cu strictete aceste norme. Este vorba despre Suedia, Anglia si Irlanda, se arata intr-un studiu recent al cercetatorilor londonezi, de la
Imperial College.


Acestia au ajus la concluzia ca, legislatia europeana nu prea a schimbat lucrurile in ceea ce priveste fumatul, iar efectele negative ale fumatului pasiv sunt in crestere, observa Agerpres.

Fumatul pasiv cauzeaza probleme de sanatate pentru 27,5% din totalul persoanelor care lucreaza in spatii inchise si nici nu este de mirare. Nu putine sunt situatiile in care fumatorilor li se permite sa fumeze si in alte parti decat in locurile special amenajate.


Acest studiu a fost realizat pe un esantion de peste 27.000 de persoane din UE in anul 2014. Rezultatele au fost comparate cu un studiu similar din 2009, potrivit caruia doar 23,8% dintre respondenti s-au declarat afectati de fumatul pasiv.

Totusi, noul studiu a remarcat scaderi rapide ale procentului de persoane care se plang in legatura cu fumatul pasiv din baruri — de la 45,1% la 25,1% — si restaurante — de la 30,2% la 11,8%.

Ramane de vazut daca in cele din urma legea se va aplica in mod corespunzator si in alte tari ale UE.


Stresul va fi recunoscut ca boala profesionala. Care sunt domeniile cele mai stresante pentru angajati


Alt factor care pare sa imbolnaveasca din ce in ce mai multi angajati este stresul.

Conform specialistilor de la Organizatia Mondiala de Sanatate (OMS), stresul poate chiar sa ucida, in multe cazuri, avand in vedere ca bolile cauzate de acesta sunt de cele mai multe ori extrem de periculoase.

Conform unor studii, cei mai stresati angajati sunt cei care lucreaza in constructii, in domeniul bancar sau in transporturi.

Tiberiu Plesu, inspector-sef la ITM Constanta: La Constanta s-au inregistrat, apropos de stres, patru accidente mortale la persoane cuprinse intre 35 si 45 de ani. Au fost un functionar public, un agent de paza, un altul inginer si altul in domeniul imobiliar...citeste mai multe detalii aici >>>




NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]