Vesti mai putin bune, avand in vedere ca statisticile arata ca femeile din Romania au o rata de inactivitate economica cu 76% mai mare decat barbatii. Aceste informatii au fost puse la dispozitie de Blocul National Sindical (BNS), citand datele Eurostat.
89 de milioane de persoane sunt inactive la nivelul Uniunii Europene Daca ar fi sa ne raportam la nivelul Uniunii Europene (UE), am observa ca 89 de milioane de persoane cu varsta intre 15 si 64 de persoane sunt inactive la nivelul Uniunii Europene.
Asadar, peste un sfert din populatia cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 de ani (27,1%) se afla, in momentul de fata, in afara pietei muncii, nefiind nici persoane ocupate, nici someri.
Ce ocupatii au aceste persoane? Este vorba despre persoanele aflate in proces de educatie/formare (35% din totalul populatiei inactive), persoane pensionate (16%), persoane aflate in incapacitate de munca (16%), sau persoane ce au in ingrijire copii sau persoane adulte ce au nevoie de ingrijire (10%).
"Pentru Romania 10% din populatia inactiva se afla in situatie de incapacitate de munca, 14,8% datorita unor responsabilitati familiale, 2,8% au in ingrijire copii sau adulti, 29% sunt intr-o forma de educatie/formare profesionala, 15,9% sunt pensionati, 6,8% se gandesc ca nu exista locuri de munca disponibile", informeaza
Agerpres.
Asfel, 60% dintre persoanele inactive sunt femei, iar opt din zece persoane inactive — 78% — au declarat ca nu doresc sa munceasca si, ca urmare, nu cauta un loc de munca.
Cea mai mare rata de inactivitate se inregistreaza in Italia (35,1%), iar cea mai redusa rata in Suedia, avand in vedere statele care se afla in UE.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Posibilitate continuare activitate. Pensie limita de varstaIntrebare: Avem un angajat (nascut la data de 09.08.1962.), pentru care am primit de la Casa Teritoriala de Pensii o informare legata de decizia de admitere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, data emiterii deciziei de pensionare fiind 10.01.2025. Angajatul doreste sa lucreze in continuare. Intrebarea noastra este suntem obligati sa desfacem CIM? Daca da, cu ce data? Dupa desfacerea CIM putem sa reangajam fara ca dl. in cauza sa nu piarda pensia? Am avea nevoie urgent de un raspuns!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu clauza de telemunca. Act aditional de modificare telemunca hibridIntrebare: Avem situatia urmatoare: - cim actual cu clauza de telemunca - Recent ni s-a impus lucrul de la birou 3 zile pe saptamana (conditiile impuse: WFO minim 3 zile/saptamana, Luni este munca de la birou, Fara zile consecutive de lucru de acasa) Care este cel mai corect mod de a implementa in contractul de munca acest nou regim hibrid? este obligatoriu sa facem act aditional sau este suficienta o decizie interna? Care este cea mai corecta formulare pentru noua clauza de regim hibrid in CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<