legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Contributii pentru prime acordate salariatilor din profitul societatii

13 Septembrie 2010
13 Septembrie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Veniturile obtinute de un salariat, reprezentand participarea salariatilor la profitul firmei, conform adunarii generale a asociatilor unui SRL sunt tratate ca si veniturile din salarii pentru care se calculeaza toate contributiile salariale? Se trece in acest caz venitul respectiv in toate declaratiile, ca un venit salarial obisnuit?

Raspuns (valabil la data de 13.09.2010):
Participarea la profit a salariatilor este reglementata in mod diferit dupa calitatea angajatorului.

Salariatii din sistemul privat nu au o reglementare legala, ci numai una contractuala, stabilita prin Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010.
Potrivit art. 42 alin. (2) al acestui contract, in categoria altor venituri salariale este inclusa si cota-parte din profit ce se repartizeaza salariatilor. Nivelul acestei cote de participare este diferentiat tot in functie de angajator si este de pana la 10% in cazul societatilor comerciale.

La societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, participarea salariatilor la profit are ca temei legal O.G. nr. 64/2001 privind repartizarea profitului.

In cazul societatilor private, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit sunt privite ca prime de natura salariala. Astfel, salariatii care nu sunt asociati/actionari nu pot participa la distribuirea profitului. Ei pot fi recompensati cu prime care sunt tratate, potrivit art. 55 din Codul fiscal si pct. 68 din Norma metodologica  de aplicare a prevederilor Codului fiscal, cu drepturi asimilate salariilor si sunt impozitate ca atare.

Posibilitatea salariatilor de a participa la profit  a fost reglementata pana in anul 2003 prin dispozitiile art. 178 alin. (4) din Legea societatilor comerciale, potrivit carora „  fondatorii, administratorii si personalul societatii vor participa la beneficii, daca aceasta este prevazuta in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobata de adunarea generala extraordinara.”

In prezent aceasta posibilitate a fost eliminata, art.183 alin.(4) din Legea societatilor comerciale, republicata, stabilind astfel:
“Fondatorii vor participa la profit, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara.”

Obligatiile, inclusiv cele declarative, in ceea ce priveste impozitul pe venit si contributiile sociale sunt cele aferente veniturilor salariale.

In speranta ca raspunsul nostru a reusit sa contribuie cu succes la solutionarea problemelor dumneavoastra, va asiguram de intreaga noastra consideratie.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]