In cazul in care un salariat lipseste invoit, din motive personale, 3 ore din cele 8 ore din programul sau de lucru intr-o zi, se poate calcula salariul la un numar de ore diminuate (adica, dintr-un total de 176 ore lucratoare intr-o luna, salariatul in cauza sa figureze doar cu 173 de ore)?
Raspuns (valabil la data de 13.09.2010):
Potrivit dispozitiilor art.109 alin.(1) din Codul muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Conform art. 148 din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Concediile fara plata se pot acorda pe zile lucratoare, nu pe ore.
Invoirea nu afecteaza vechimea in munca. Astfel, in baza principiului libertatii de vointa a partilor contractante, fara a exista o prevedere legala, se utilizeaza si invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului. De regula invoirea se acorda de angajator, daca este de acord cu solicitarea angajatului, atunci cand acesta urmeaza a-si realiza anumite interese personale deosebite.
In anumite cazuri, angajatorul are obligatia de a invoi salariatul(spre exemplu, in cazul salariatilor chemati ca martori in procesele penale, in procesele civile, etc).
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Asadar, daca salariatul a fost invoit pentru cele 3 ore, salariul nu i se diminueaza. Concediul fara plata trebuie sa i se acorde pentru cel putin 1 zi.