Curtea Constitutionala, a admis cu unanimitate de voturi, dupa indelungi deliberari, ca Legea privind situatiile de dubla executare a veniturilor salariale ale datornicilor, atat la sursa, cat si asupra conturilor bancare, este neconstitutionala.
Iata argumentele CCC, prezentate intr-un comunicat de presa: "Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia si a constatat ca Legea privind unele masuri de efectuare a retinerilor din venituri obtinute de persoanele fizice din contracte privind raporturi de munca in baza unor titluri executorii este neconstitutionala, in ansamblul sau. Curtea a retinut ca inlaturarea posibilitatii de valorificare pe calea executarii silite a unui titlu executoriu prevazut de lege, altul decat o hotarare judecatoreasca, pune creditorul obligatiei consacrate de titlul in cauza in situatia de a pierde dreptul de proprietate, in substanta sa, ceea ce determina incalcarea prevederilor art.44 alin.(2) din Constitutie, teza referitoare la garantarea si ocrotirea in mod egal a dreptului de proprietate privata. Mai mult, lipsa de claritate, precizie si previzibilitate a intregului act normativ supus controlului de constitutionalitate aduce atingere prevederilor constitutionale cuprinse in art.1 alin.(5) referitoare la principiul legalitatii".
In data de 7 noiembrie, anul curent, Guvernul a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la legea initiata de liderul PNL, Alina Gorghiu, privind eliminarea situatiilor de dubla executare a veniturilor salariale ale datornicilor.
Legea contestata de Guvern la CCR prevede ca executorii judecatoresti sunt obligati sa se asigure, pe tot parcursul executarii, ca acelasi titlu executoriu, nu este pus in executare atat la locul de munca si/sau de plata al debitorului, cat si la conturile sale bancare, informeaza Mediafax.
Decizia este definitiva si se va comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si prim-ministrului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu medical. Zilele suportate de angajatorIntrebare: Cate zile de Concediu medical plateste angajatorul daca intr o luna sunt trei concedii medicale:- primul (initial) de 4 zile, 14-17.01.25 - al doilea tot de 4 zile (cu intrerupere fata de primul de cateva zile) 20.01.-23.01.2025 si -al treilea de 5 zile (lucratoare) in continuare (calendaristic vorbind) 24.01.2025-31.01.2025 dar dat de o unitate spitaliceasca (nu de medicul de familie ca celelalte doua).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Repausul zilnic si repausul saptamanalIntrebare: Ore lucrate sambata O angajata cu norma intreaga de luni pana vineri, lucreaza si sambata 4 ore in showroom. Cand revine la servici: luni de la 08:00, 12:00 sau marti?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<