UPDATE 23 iunie 2017: Vesti mai putin bune pentru programatori, in contextul in care mai putine categorii vor beneficia de acum incolo, de scutirea pe impozit.
Asa se face ca un act normativ care va intra in vigoare din iulie 2017 va schimba situatia, in sensul in care nu se va mai aplica ordinul comun nr. 872/5932/2284/2903/2016 in ceea ce priveste incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.
Conform acestuia, care intrase in vigoare de la data de 1 februarie anul curent, programatorii urmau sa fie scutiti de impozit indiferent de cifra veniturilor din programare obtinute de angajator in anul precedent.
Conform noului act normativ, din iulie 2017 mai putini programatori vor fi scutiti de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, potrivit Ordinului comun al ministerelor Comunicatiilor, Educatiei, Muncii si Finantelor nr. 409/4.020/737/703 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator.
In acest context, actul a fost publicat in Monitorul Oficial in data de 22 iunie 2017 urmand sa intre in vigoare la 1 iulie 2017.
Practic, se va reveni la situatia dinainte de februarie, care impunea angajatorilor ca acestia sa fi avut un venit de minim 10.000 de dolari americani (echivalentul in lei) pentru fiecare dintre salariatii care sunt scutiti de impozit.
IMPORTANT! Pentru a fi scutiti de impozit, salariatii trebuie sa aiba un contract individial de munca, iar obiectul de activitate al companiei sa fie crearea de programe pentru calculator.
Este demn de mentionat inca de la inceput ca, incepand din 30 iunie 2015, de cand Ordinul MFP nr.835/2015 a intrat in vigoare, pentru a nu mai plati impozit pe venit, absolventii facultatilor de informatica trebuie sa ocupe una dintre cele opt functii reglementate de acest act normativ.
In vechea reglementare era necesar, pentru a beneficia de scutire, ca angajatii sa fi absolvit cu diploma si anumite specializari din domeniul IT, ca de exemplu: Automatica, Matematica, fizica sau chimie informatica, Cibernetica, Contabilitate si informatica de gestiune etc. Desigur, era necesara si ocuparea unei functii a domeniilor aferente.
Cand pot programatorii sa beneficieze de scutirea taxelor? Ce conditii trebuie indeplinite in acest sens?
"Am o intrebare referitor la scutirea de impozit pentru programatori, anume, daca un absolvent de un colegiu tehnic de 3 ani, avand titlul de inginer colegiu, este considerat absolvent al invatamantului superior de lunga durata?", intrebare din cadrul site-ului PortalCodulMuncii.ro
Pentru a raspunderii intrebarii in cauza, specificam ca incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit constituie responsabilitatea angajatorului.
In acest context, chiar daca Ordinul nr. 217/4172/1348/835 din 31 martie 2015 nu precizeaza in mod expres ca studiile sa fie in domeniul IT, pentru a putea ocupa o anumita functie persoana in cauza trebuie sa faca dovada detinerii competentelor necesare indeplinirii atributiilor specifice postului respectiv.
Daca pentru obtinerea titlului de inginer colegiu persoana detine o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, si presteaza efectiv una dintre activitatile:
251101 - Proiectant sisteme informatice;
251201 – Analist;
251202 – Programator;
251203 - Inginer de sistem in informatica;
251204 - Programator de sistem informatic;
251205 - Inginer de sistem software;
251206 - Manager proiect informatic;
252101 - Administrator baze de date
In aceasta situatie, persoana in cauza beneficiaza de scutirea de impozit pentru programatori.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<