Va rugam respectuos sa ne trimiteti un model de calcul pentru indemnizatie concediu medical cod 01, initial 8 zile calendaristice avand prima zi de incapacitate de munca ziua de miercuri.Cate zile plateste angajatorul ?
Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Detalii aici >>>
Raspuns (valabil la 10.08.2010):
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator din prima zi pana in a 5-a zi calendaristica de incapacitate, independent de tipul de afectiune pentru care se acorda concediul medical. Din cele 5 zile angajatorul va plati indemnizatia doar pentru zilele lucrataore conform Codului muncii si contractului colectiv de munca aplicabil.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
In situatia expusa, angajatorul va suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca aferenta zilelor de miercuri, joi si vineri. Indemnizatia se suporta in continuare din FNUASS pentru urmatoarele zile lucratoareluni, marti, miercuri.
Potrivit art. 10 alin. (1) din O.U.G nr. 158/2005, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Detalii aici >>>
Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza astfel:
I. Se constituie baza de calcul din ultimele 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical. Stabiliti pe de o parte numarul de zile lucrate pentru care s-a calculat CCIASS, dar si numarul zilelor lucratoare de concediu medical. Totalizati numarul zilelor identificate in cele 6 luni luate in calcul.
II. In acelasi timp identificati pentru lunile respective nivelul veniturilor.Totalizati veniturile persoanei pentru cele 6 luni luate in calcul.
III. Calculati media zilnica a veniturilor impartind totalul veniturilor la numarul total de zile stabilit la punctul I.
IV. Calculati indemnizatia propriu-zisa inmultind media zilnica de la pct. III cu numarul de zile lucratoare din perioada de concediu medical, la care aplicati procentul stabilit pentru tipul de concediu.
V. Suma obtinuta in urma calculelor prevazute la pct. I-IV reprezinta indemnizatia de incapacitate temporara de munca bruta.