Art. 221 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca, reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
Asa cum prevedeart. 222 din acelasi Cod, pot fi alesi ca reprezentanti ai salariatilor salariatii care au capacitate deplina de exercitiu.
Atentie la faptul ca numarul de reprezentanti alesi ai salariatilor se stabileste de comun acord cu angajatorul, in raport cu numarul de salariati ai acestuia.
Tinem cont de faptul ca durata mandatului reprezentantilor salariatilor nu poate fi mai mare de 2 ani.
Cu respectarea acestor prevederi legale, procedura de alegere a reprezentantilor salariatilor se stabileste de salariati.
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Atributiile angajatorului in privinta reprezentantilor salariatilor constau in stabilirea de comun acord cu salariatii a numarului de reprezentanti.
Codul muncii reglementeaza institutia de reprezentanti ai salariatilor acestia urmand sa ii reprezinte pe salariati in relatia cu angajatorul.
Astfel, Codul muncii nu reglementeaza reprezentantii salariatilor pentru anumite comisii, fapt pentru care specialistii PortalCodulMuncii.ro apreciaza ca vor fi alesi reprezentanti ai salariatilor care ii va reprezenta pe salariati in relatia cu angajatorul si nu pentru o anume comisie.
Raspuns oferit de Consilier Juridic Rodica Mantescu pentru PortalCodulMuncii.ro.