Asa incepe una dintre cele mai importante spete din domeniul SSM, adresate in atentia specialistilor PortalCodulMuncii.
In mod concret, anagajatul a acuzat dupa o saptamana, stari depresive si a intrat in concediu medical dupa care a fost pensionat temporar pe probleme medicale psihiatrice.
Angajatorul a fost in litigiu cu salariatul iar instanta a dat sentinta cu numirea evenimentului ca accident de munca.
Mai mult, ITM a dispus punerea in aplicare a sentintei, cu pricireaza ca nefiind vatamare violenta a organismului, evenimentul poate fi incadrat ca boala legata de profesiune, fiind un concediu medical cu stari depresive severe, nevroze.
Angajatorul doreste sa stie cum poate fi solutionat acest caz, tinand cont de faptul ca persaoana in cauza nu mai este salariat al companiei.
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii.ro:
Conform Legii nr. 319/2006 a SSM, accidentul de munca reprezinta vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces.
Daca insa instanta de judecata a hotarat in mod definitiv ca accidentul suferit de salariat reprezinta un accident de munca atata angajatorul cat si inspectoratul teritorial de munca trebuie sa respecte aceasta hotarare.
In concluzie, nici angajatorul, nici inspectoratul teritorial de munca nu mai pot face aprecieri cu privire la incadrarea accidentului in accident de munca.
"In consecinta, angajatorul va solicita inspectoratului teritorial de munca in baza hotararii judecatoresti inregistrarea evenimentului ca accident de munca daca astfel prevede hotararea judecatoreasca.", precizeaza specialistii PortalCodulMuncii.ro.