DIURNA 2023: Cand si in ce conditii se acorda, in mod corect

valoare diurna 2023diurna romania 2023diurna institutii publice 2023
DIURNA 2023: Cand si in ce conditii se acorda, in mod corect
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca principalele modificari, in ceea ce priveste diurna legala 2023 in Romania si strainatate, introduse de Legea nr. 72/2022 vizeaza:
 
1) modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile (s-a stabilit un alt plafon maxim neimpozabil!);
2) diurna acordata administratorilor (noutati administratorii mai pot beneficia de diurna!);
3) indemnizatia de mobilitate (aceasta a dobandit regimul fiscal al diurnei, dar deplasarea salariatilor trebuie sa fie corect incadrata in situatia de mobilitate. Altfel, diurna poate fi reincadrata in venit salarial!)
 
Aceste modificari vin intr-un context deja sensibil, dat fiind ca multe firme au o intelegere vaga a operatiunilor de detasare/delegare. Se confunda adesea delegarea si detasarea transnationala cu mobilitatea, ceea ce genereaza reincadrarea costisitoare a diurnei in veniturile salariale.
 
Conform unui studiu EY, 64% dintre firme sunt obligate de ANAF sa plateasca dobanzi si penalitati ca urmare a faptului ca nu au acordat diurna legal. Concluzia: necunoasterea legii afecteaza grav bugetul dvs.!
 

Dar...ce este diurna?


Codul muncii nu defineste diurna ci doar stabileste dreptul salariatilor la acordarea acesteia pe durata delegarii si a detasarii.
 
O definitie a diurnei regasim numai in H.G. nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar care la art. 5 alin. (1) lit. a) stabileste ca personalului trimis in strainatate in conditiile acestei hotarari i se acorda in strainatate o indemnizatie zilnica in valuta, denumita in continuare diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea.
 

Diurna Romania 2023 -  Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial!

 
Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate, detalii aici >>>
 
 
Necunoasterea legii se pedepseste cu amenzi usturatoare - diurna Romania 2023
 
Unul dintre obiectivele clare ale lucrarii Diurna legala in Romania si in strainatate il reprezinta stabilirea cadrului legal in vigoare si explicarea acestuia intr-un limbaj clar, sintetic, pe intelesul tuturor!
 
Lucrarea cuprinde precizari, comentarii si atentionari privind:
 
  • cadrul legal in vigoare pentru detasarea/delegarea salariatilor in Romania, din UE in Romania ori din Romania in alt stat UE, din statele non-UE in Romania
  • Legea 72/2022
  • conceptele de detasare/delegare adesea generatoare de confuzii costisitoare
  • conceptele de diurna si indemnizatie de deplasare
  • diurna - clauze si explicatii ale acordarii in Romania si in strainatate
  • tratamentul fiscal al diurnei
  • modalitatea de calcul al diurnei neimpozabile
  • detasarea soferilor
  • continutul clauzei de mobilitate din contractul individual de munca
  • continutul clauzei privind diurna din contractul individual de munca
  • documente justificative necesare pentru decontarea diurnei si a cheltuielilor de transport si cazare
 

Diurna institutii publice 2023

 
Conform art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal, nu sunt venituri impozabile indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
 
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
 
Din aceasta prevedere rezulta ca, daca suma reprezentand limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat raportata la numarul de zile lucratoare din luna:
 
- este mai mare decat suma reprezentand nivelul de  2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice, diurna neimpozabila este egala cu suma reprezentand 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice;
 
- este mai mica decat suma reprezentand nivelul de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice, diurna neimpozabila este egala cu suma reprezentand 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat raportata la numarul de zile lucratoare din luna.
 
 
Avantajele clare ale utilizarii lucrarii:
  • cunoasterea, intelegerea si aplicarea corecta a legislatiei specifice in vigoare
  •   experienta si cunoasterea specialistilor puse in slujba dvs. - sfaturi, recomandari, atentionari asupra aspectelor sensibile
  •   evitarea actiunilor ANAF de reincadrare a diurnei in venituri salariale si generarea de impozite si contributii crescute, detalii AICI >>>
 
 
Nu sunteti sigur:
 
  • daca deplasarea este mai mica de 12 ore, diurna se impoziteaza?
  • daca diurna se poate acorda in lei si valuta sau numai in lei?
  • cum se inregistreaza orele in care un salariat este delegat pe o anumita perioada? Daca primeste  diurna, cum este remunerat?
  • cine trebuie sa suporte cheltuielile de transport, cazare si indemnizatia de detasare pentru salariatul detasat, angajatorul care detaseaza sau angajatorul la care este detasat salariatul? Daca indemnizatia de detasare poate fi asimilata veniturilor din salarii?
  • pentru deplasarile facute de salariati pe perioada weekend-ului se acorda diurna si recuperare? Sunt obligatorii sporul de weekend si declararea in ReviSal?
 
Comandati exemplarul dvs. din lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate pentru a rezolva cu usurinta toate aceste probleme, detalii aici >>>
 

Valoare diurna 2023

 
Diurna neimpozabila este in cuantum de 347,72 lei/zi calendaristica. Aceasta suma se inmulteste cu numarul de zile calendaristice de detasare.
 
Conform art. 2 lit. y) din Legea 16/2017 remuneratia aplicabila pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, altul decat Romania sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, suma de bani stabilita de dreptul intern si/sau practicile nationale ale statului membru pe teritoriul caruia este detasatlucratorul, reprezentand toate elementele constitutive ale remuneratiei care sunt obligatorii conform dreptului intern, actelor cu putere de lege si actelor administrative sau conventiilor colective sau sentintelor arbitrale, care au fost declarate cu aplicabilitate generala sau care se aplica in conformitate cu art. 3 alin. (8) din Directiva 96/71/CE in statul membru respectiv.
 
Din acest text rezulta ca angajatorii care detaseaza salariati de pe teritoriul Romaniei au obligatia sa plateasca acestora remuneratia minima din statul in care urmeaza sa presteze activitate in calitate de detasati.
 
Aceasta remuneratie nu este stabilita de legislatia din Romania asa incat angajatorul roman trebuie sa se intereseze in statul in care salariatul este detasat cuprivire la cuantumul si componentele remuneratiei minime.
 

Diurna interna 2023

 
Va reamintim ca pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 30 aprilie 2022, suma maxim deductibilaa fost de 50 lei/zi pentru diurna interna.
 
Conform legii nr. 72/2022, incepand cu veniturile aferente lunii mai a anului 2022 Limita maxima neimpozabila a diurnei si a prestatiilor in bani acordate in baza clauzei de mobilitate se stabileste prin raportare la trei salarii de baza de care beneficiaza salariatul fara a se putea depasi plafonul de 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice.
 
Prin urmare, prestatiile suplimentare in bani acordate in baza clauzei de mobilitate dobandesc acelasi regim fiscal cu al diurnei. Anterior datei de 01 mai 2022 prestatiile pentru mobilitate reprezinta venit salarial taxat cu toate taxele si impozitele aferente veniturilor salariale.
 
 
Legea nr. 72/2022 prevede ca:
 
1. La articolul 76 alineatul (2), literele k) si m) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
"k) indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
 
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat."
 

Comandati ACUM exemplarul dvs.!
 
Faceti cunostinta cu problemele cu care se confrunta colegii dvs. de breasla! Folositi solutii oferite de specialisti, detalii aici despre DIURNA 2023 >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
valoare diurna 2023diurna romania 2023diurna institutii publice 2023

Data aparitiei: 26 Aprilie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

DIURNA 2023: Cand si in ce conditii se acorda, in mod corect Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]