7. Conventia incheiata cu ANOFM

20 Ianuarie 2008
20 Ianuarie 2008
ANOFM
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Angajatorii care incadreaza in munca absolventi ai institutiilor de invatamant si doresc a beneficia de subventia de incadrare prevazuta de art. 80 din Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa incheie o conventie cu agentia de ocupare a fortei de munca competenta teritorial (art. 96 din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, respectiv art. 52 din Hotararea Guvernului nr. 174/2002 cu modificarile si completarile ulterioare).

Prin intermediul acestei conventii, angajatorul ia la cunostinta obligatiile pe care le are fata de absolventii incadrati in munca, respectiv sanctiunile care intervin in cazul nerespectarii acestor obligatii.

Aceasta regula este explicata prin faptul ca angajatorii pot beneficia de subventii pentru incadrarea in munca a absolventilor o singura data pentru fiecare forma de invatamant, in termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor (art. 96 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, respectiv art. 52 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 174/2002).

Documentatia necesara

Documentatia care trebuie depusa la agentia pentru ocuparea fortei de munca daca doriti sa incheiati conventia pentru a putea beneficia de subventia din bugetul asigurarilor pentru somaj este prevazuta in cadrul art. 97 din Hotararea Guvernului nr. 377/2002.

Competenta din punct de vedere teritorial pentru incheierea acestei conventii este agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza sediului/domiciliului dvs., iar documentele care trebuie depuse sunt urmatoarele:

1) Tabel nominal cu absolventii institutiilor de invatamant incadrati in munca, pentru care solicitati acordarea subventiei prevazute de art. 80 din Legea nr. 76/2002. Acest tabel nominal constituie anexa la conventia care se incheie intre angajator si agentia pentru ocuparea fortei de munca competenta teritorial.

Modelul acestui tabel este prevazut in cadrul anexei nr. 151 la Hotararea Guvernului nr. 174/2002.

 

2) Certificate eliberate de organul competent, potrivit dispozitiilor legale, care sa dovedeasca handicapul pentru absolventii incadrati in

 

conditiile art. 80 alin. (2) din Legea nr. 76/2002

IMPORTANT!
Aceste certificate, eliberate de comisiile de expertiza medicala in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind

protectia speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare, dau dreptul

angajatorului de a beneficia de subventia din bugetul asigurarilor pentru somaj pe o perioada de 18 luni pentru fiecare absolvent.

3) Actul de identitate al absolventului, in copie

4) Actul in baza caruia absolventul a fost incadrat in munca, in copie

In functie de specificul angajatorului, apartinand domeniului privat ori unei autoritati/institutii publice, vor trebui prezentate copiile urmatoarelor documente:

a) In cazul angajatorilor apartinand domeniului privat, va trebui prezentata copia contractului individual de munca al absolventilor, inregistrat la Inspectoratul teritorial de munca competent teritorial, in conformitate cu dispozitiile art. 8 din Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, modificata si completata. Contractul individual de munca va trebui sa cuprinda toate elementele prevazute in cadrul art. 17 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii.

b) In cazul angajatorilor care au statutul de autoritate ori institutie publica si care au procedat la numirea absolventului intr-o functie publica, va trebui prezentata copia actului administrativ de numire, eliberat in conditiile art. 54 alin. (4) din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarului public, republicata. Actul administrativ trebuie sa contina temeiul legal al numirii, numele functionarului public,denumirea functiei publice, data de la care absolventul urmeaza sa exercite functia publica, drepturile salariale si locul desfasurarii activitatii.

5) Actul de absolvire al institutiei de invatamant, in copie

6) Declaratie pe propria raspundere a absolventului ca la data absolvirii studiilor nu avea raporturi de munca sau de serviciu cu un alt angajator

Aceasta declaratie este necesara datorita dispozitiei art. 94 din Hotararea Guvernului nr. 377/2002, care permite acordarea subventiei numai in cazul incadrarii in munca a absolventilor institutiilor de invatamant care, la data absolvirii, nu aveau raporturi de munca sau de serviciu.

In cazul in care absolventul ascunde faptul ca a avut raporturi de munca sau de serviciu anterior incadrarii in munca potrivit art. 80 din

Legea nr. 76/2002, va avea de suportat rigorile legii penale, fiind autor al infractiunilor de fals in declaratii, respectiv uz de fals.
Daca se constata faptul ca angajatorul a incurajat declaratia in fals a absolventului in scopul de a beneficia de subventia din bugetul
asigurarilor pentru somaj, va exista complicitate la infractiunea comisa de absolvent si va fi sanctionata potrivit dispozitiilor Codului penal.

7) Declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca posturile pe care au fost incadrati absolventii in conditiile art. 80 din Legea nr. 76/2002 nu sunt posturi de munca reinfiintate in mai putin de 6 luni de la data desfiintarii acestora.

Aceasta declaratie este necesara datorita dispozitiei art. 53 alin. (1) si alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 174/2002, care permite acordarea subventiei numai in cazul incadrarii in munca a absolventilor pe posturi vacante, ce nu au fost reinfiintate dupa mai putin de 6 luni de la data desfiintarii acestora pe motivul reducerii personalului.

Odata cu prezentarea acestor documente de catre angajator, la sediul agentiei pentru ocuparea fortei de munca va fi incheiata conventia anuala de acordare a subventiei din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru incadarea in munca pe durata nedeterminata a absolventilor unor institutii de invatamant.

Modelul acestei conventii este prevazut in cadrul anexei nr. 15 la Hotararea Guvernului nr. 174/2002.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]