Negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
1. Initierea negocierii contractului colectiv de munca

Societatea va transmite sindicatului anuntul privind intentia de începere a negocierilor colective, cu cel putin 15 zile înainte de data începerii acestora.

Sindicatul va confirma în scris acceptarea participarii la negociere. Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri.


2. Prima sedinta de negociere

La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care societatea le va pune la dispozitia delegatilor sindicali, conform legii, si data pana la care urmeaza a îndeplini aceasta obligatie de informare.

Informatiile pe care societatea le va pune la dispozitia delegatilor sindicali vor cuprinde cel putin date referitoare la:

   a) situatia economico-financiara la zi;
   b) situatia ocuparii fortei de munca.


Tot la prima sedinta de negociere partile vor consemna în procesul-verbal urmatoarele:

 A) Componenta nominala a echipelor de negociere pentru fiecare parte, în baza unor împuterniciri scrise


Atat delegatii sindicali cat si societatea vor prezenta împuternicirile scrise în baza carora sunt mandatati sa participe la negocierea si semnarea contractului colectiv de munca („CCM”). Societatea va solicita sindicatului un exemplar al împuternicirii care va face parte din dosarul ce va fi întocmit în vederea înregistrarii CCM la Inspectoratul Teritorial de Munca.

B) Nominalizarea persoanelor mandatate sa semneze contractul colectiv de munca

Se vor mentiona în mod expres în procesul-verbal al sedintei numele persoanelor care vor semna CCM, conform împuternicitor mentionate la litera A).

C) Durata maxima a negocierilor convenita de parti

Potrivit reglementarilor legale, durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice decat prin acordul partilor. Recomandarea noastra este ca durata negocierilor colective sa nu depaseasca 60 de zile calendaristice.

D) Locul si calendarul reuniunilor

Se va stabili locatia unde vor avea loc negocierile, precum si programul de desfasurare al acestora.

E) Dovada reprezentativitatii partilor participante la negocieri

Sindicatul va prezenta hotararea judecatoreasca de recunoastere a reprezentativitatii la nivelul societatii, iar societatea va prezenta împuternicirea speciala acordata reprezentantului/reprezentantilor sai, conform prevederilor din actul constitutiv al societatii.

F) Dovada convocarii tuturor partilor îndreptatite sa participe la negociere

Adresa (convocarea) prin care sindicatul a fost invitat sa participe la negociere si raspunsul scris al acestuia.

G) Alte detalii privind negocierea

Orice alte detalii pe care partile le considera necesare.

Data la care se desfasoara prima sedinta de negociere reprezinta data la care se considera ca negocierile au fost declansate. De la aceasta data va curge termenul mentionat la litera C).

2. Negocierea propriu-zisa

La negocierea clauzelor si la încheierea contractelor colective de munca partile sunt egale si libere.

Clauzele contractelor colective de munca pot stabili drepturi si obligatii numai în limitele si în conditiile prevazute de lege.

La încheierea contractelor colective de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajatilor au un caracter minimal.

Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celor stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil încheiat la nivel superior.

La fiecare sedinta de negociere se vor încheia procese-verbale semnate de reprezentantii mandatati ai partilor în care se va consemna continutul negocierilor.

Procesele-verbale ale negocierii vor fi redactate în atatea exemplare cate parti semnatare sunt, plus unul pentru depozitar, continand pozitia partilor.

Marcel Vasile
Avocat colaborator,


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul intern!


Legea nr. 283, intrata in vigoare in 22 octombrie 2022, a modificat radical art. 243 din Codul muncii!

Astfel, conform noilor prevederi, sunteti obligat sa aduceti la cunostinta fiecarui salariat prevederile regulamentului intern, in prima zi de lucru, si sa faceti dovada indeplinirii acestei obligatii.

Regulamentul intern poate fi transmis pe suport de hartie sau in format electronic si isi produce efectele fata de salariat de la momentul luarii la cunostinta....Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 29 Mai 2013
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Deducere personala. CopilIntrebare: Pentru un copil care urmeaza sa implineasca 18 ani in data de 29 ianuarie si nu este inscris in nicio unitate de invatamant, deci nu merge la scoala, mama are dreptul sa beneficieze de deducere personala de baza la salariul lunii ianuarie, in conformitate cu modificarile aduse de OG nr. 16/2022? Precizez ca si tatal copilului nu obtine venituri si este declarat in intretinerea mamei.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Bonus in perioada de suspendare a contractului individual de munca. Temei legalIntrebare: Va rog sa ne oferiti opinia dvs cu privire la urmatoarea speta : avem un salariat care este intreaga luna ianuarie in concediu medical insa dorim sa ii oferim un bonus de performanta pentru realizarea cu maxima eficienta a sarcinilor de munca aferente anului 2022. Este in regula din punct de vedere legal? De regula cand oferim bonusuri/prime emitem o decizie din partea administratorului unde sunt trecute persoanele si sumele aferente.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"
MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"MODIFICARILE aparute in Codul Muncii. TOP 10 Studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]