Cine poate fi coasigurat
O persoana poate avea calitatea de coasigurat, adica poate beneficia de asigurare de sanatate fara a contribui direct la sistemul de asigurari, doar daca are un grad de rudenie cu persoana asigurata si daca se afla in intretinerea acesteia.
Legislatia din Romania permite ca sotul, sotia sau parintii fara venituri impozabile sa fie declarati coasigurati, cu conditia ca asiguratul titular sa poata demonstra ca ii sustine financiar. De asemenea, si copiii pot fi coasigurati daca au varsta mai mica de 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la finalizarea acestora, dar nu mai tarziu de 26 de ani.
Statutul de coasigurat ofera acces la servicii medicale de baza prin intermediul sistemului public de sanatate, fara costuri suplimentare pentru coasigurat. Pentru a obtine acest beneficiu, este necesara depunerea unor documente justificative la Casa de Asigurari de Sanatate, care sa confirme legatura familiala si lipsa veniturilor proprii ale coasiguratului.
Cadrul legal si conditii pentru calitatea de coasigurat
Cadrul legal care reglementeaza calitatea de coasigurat si prin urmare, exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, este definit in doua acte normative importante: Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii si Codul fiscal.
Conform articolului 224 alin (1) lit. c din Legea 95/2006, sunt asigurati fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate. Aceasta prevedere este preluata si completata de articolul 154 alineatul (1) litera c) din Codul fiscal, care excepteaza aceleasi categorii de persoane fizice de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Asadar, pentru a deveni coasigurat, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
- Legatura familiala directa: Sot, sotie, copii, parinti aflati in intretinere. Persoana aflata in intretinere poate avea sau nu domiciliu comun cu contribuabilul in a carui intretinere se afla.
- Lipsa veniturilor proprii: Coasiguratul nu trebuie sa obtina venituri proprii.
- Sustinere financiara demonstrabila: Asiguratul titular trebuie sa dovedeasca faptul ca sustine coasiguratul din punct de vedere material.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Prin aceste reglementari, legiuitorul urmareste sa protejeze membrii de familie care nu au mijloace proprii de subzistenta, oferindu-le acestora acces la servicii medicale prin intermediul asigurarii persoanei care ii sustine.
Procedura completa la angajare. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR – care sintetizeaza eficient fiecare informatie relevanta atunci cand faceti angajari.
Acte necesare coasigurat 2025si modele declaratii
- act de identitate valabil la data solicitarii original si in copie,
- documente care sa ateste relatia de rudenie sau casatoria cu persoana asigurata (certificate de nastere/ de casatorie)
- declaratie pe propria raspundere a coasiguratului din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii,
- declaratie pe propria raspundere a persoanei asigurate (salariatul) prin care aceasta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
Model adeverinta coasigurat
Model declaratie coasigurat
Model declaratie pentru luare in intretinere coasigurat
Unde se depun actele pentru coasigurat
Procedura de obtinere a calitatii de coasigurat presupune ca salariatul sa instiinteze angajatorul si sa depuna la departamentul de resurse umane documentele justificative. Pe baza acestora, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate elibereaza o adeverinta care certifica includerea persoanei respective in categoria beneficiarilor de asigurari sociale de sanatate fara plata. Totodata, adeverinta de coasigurat, emisa de angajatorul salariatului, atesta statutul de angajat si confirma contributia lunara a acestuia la sistemul de asigurari sociale de sanatate, servind astfel drept act doveditor pentru includerea membrilor de familie in sistemul de asigurari.
Intrebari frecvente cu privire la calitatea de coasigurat
Va prezentam mai jos trei dintre cele mai des intalnite intrebari cu privire la calitatea de coasigurat.
Persoanele care doresc sa aiba calitatea de coasigurat trebuie sa aiba domiciliul in acelasi loc cu salariatul?
Nu, domiciliul comun nu este o conditie obligatorie pentru a dobandi calitatea de coasigurat.
Principalele conditii pentru a fi coasigurat sunt:
- Sa fie sot/sotie sau parinte al salariatului
- Sa nu aiba venituri proprii
- Sa fie in intretinerea persoanei asigurate
Dovada intretinerii se face prin documente care demonstreaza sustinerea financiara, relatia de rudenie si lipsa veniturilor proprii.
Cate persoane poate coasigura un salariat?
Nu exista stabilita o limita legala privind numarul de persoane pe care un salariat le poate avea ca si coasigurat. Important este ca un coasigurat sa indeplineasca conditiile mentionate mai sus si sa aduca documente doveditoare.
Care este valabilitatea statutului de coasigurat?
Statutul de coasigurat este valabil doar atata timp cat persoana care il sustine este asigurata in sistemul public de sanatate. In cazul in care salariatul isi pierde calitatea de asigurat, coasiguratul isi pierde, de asemenea, drepturile asociate acestui statut.