Viata privata a salariatului (III)

viata privata angajatabateri disciplinare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum am vazut, in Cauza Barbulescu versus Romania, Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului s-a pronuntat, apreciind ca monitorizarea de catre angajator a discutiilor private purtate de catre dl. Barbulescu, prin intermediul mesageriei electronice, a constituit o incalcare a vietii private a acestuia. Atentie insa: Curtea nu spus nicaieri ca discutiile private ale salariatilor nu pot fi monitorizate de catre angajator.


In realitate, o astfel de posibilitate continua sa existe. Problema este ca monitorizarea trebuie realizata cu respectarea anumitor conditii.

Prima conditie este existenta unui consimtamant din partea celor monitorizati. Salariatul poate fi, de principiu, considerat ca si-a dat consimtamantul pentru a fi monitorizat de catre angajator, prin faptul ca a incheiat un contract de munca, doar ca el si-ar fi putut da consimtamantul numai cu privire la sistemele de monitorizare pe care le cunoaste si de care este constient.

Altfel spus, daca monitorizarea se realizeaza „pe ascuns”, fara incunostintarea salariatilor, insasi ideea de consimtamant este exclusa. Asadar, se recomanda introducerea in Regulamentul intern a unei prevederi cu privire la interzicerea purtarii de discutii private de pe device-urile companiei, in timpul orelor de program, ca si mentionarea posibilitatii angajatorului de a realiza monitorizarea acestora.

Dar nu este suficient. Trebuie precizat si gradul de monitorizare, de exemplu li se va pune in vedere salariatilor daca angajatorul va avea acces la lista destinatarilor e-mailurilor trimise, cu scopul de a verifica daca este vorba de comunicari profesionale sau personale. Sau li se va notifica salariatilor posibilitatea de monitorizare a discutiilor online sau telefonice sub aspectul duratei acestora, pentru a verifica respectarea programului de lucru.
 
Daca insa monitorizarea urmeaza sa vizeze si continutul acestor comunicari, trebuie sa existe o justificare mai complexa. In orice caz, ea va putea fi realizata numai in masura in care este necesara pentru protectia intereselor firmei, de exemplu, pentru asigurarea secretului de fabricatie sau de comert. Niciodata monitorizarea nu poate fi realizata arbitrar sau cu scopul ori efectul afectarii demnitatii lucratorilor.

Asadar, in elaborarea politicii companiei in aceasta privinta, vor fi avute in vedere urmatoarele etape:
  1. Identificarea necesitatilor de monitorizare a comunicatiilor salariatilor,
  2. In functie de pozitia ocupata in companie, determinarea gradului de monitorizare a activitatii online si telefonice a fiecarui salariat sau departament,
  3. Completarea Regulamentului intern cu un articol care sa vizeze calificarea ca abatere disciplinara a comunicarii online in scopuri private, sau dincolo de o anumita durata, sau intr-un anumit interval al programului de lucru etc.,
  4. Emiterea unei note interne privind faptul ca angajatorul isi rezerva dreptul de a monitoriza comunicarile salariatilor, in vederea identificarilor nerespectarii acestei obligatii,
  5. Includerea in nota interna a motivatiei in fiecare caz (respectarea timpului de lucru, secretul de serviciu etc.),
  6. Informarea salariatilor, cu semnatura de luare la cunostinta,
  7. Includerea in Regulamentul intern a unor garantii privind protectia vietii private si a secretului corespondentei (de exemplu, anonimizarea unui astfel de transcript, mentinerea secretului privind identitatea destinatarilor, limitarea doar la elementele de continut care sa vizeze direct interesele firmei).


NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
viata privata angajatabateri disciplinare

Data aparitiei: 24 Octombrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Viata privata a salariatului (III) Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]