legislatiamuncii.ro cauta meniu
Programul de lucru
 

Salariul minim pe economie 2015 - Transe de crestere, calcul salarial si modificari importante

La data de 1 ianuarie 2015, salariul minim pe economie a crescut la suma de 975 de lei lunar iar de la 1 iulie 2015, salariul minim va fi de 1.050 de lei pe lunapentru un program de lucru de 168 de ore in medie.


In Monitorul Oficial nr. 902, Partea I, din 11 decembrie 2014 a fost publicata de Hotararea Guvernului nr. 1091/2014 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.


Conform actului, in anul 2015 salariul minim brut pe tara garantat in plata va creste in doua etape, respectiv la 01 ianuarie 2015 si 01 iulie 2015.


De la 1 ianuarie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 975 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 5,781 lei/ora.


De la 1 iulie 2015, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore in medie pe luna in anul 2015, reprezentand 6,225 lei/ora.


Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Timpul de munca si Programul de lucru
Timpul de munca si Programul de lucru

Vezi detalii aici

Ghidul va ofera toate procedurile de Legislatia Muncii
Ghidul va ofera toate procedurile de Legislatia Muncii

Vezi detalii aici

Raporturile de munca ale PFA
Raporturile de munca ale PFA

Vezi detalii aici
Atentie! Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub acest nivelul constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei conform art. 3 alin. (1) din HG 871/2013.


Model decizie colectiva de marire a salariu minim incepand cu data de 1 iulie 2015


Ce modificari in calculul veniturilor salariale sunt aduse prin modificarea salariului de baza minim brut pe tara?

Iata modificarile, conform expertului Irina Dumitrescu:


1. Calculul contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale in cazul concediilor medicale.


Discutand despre concedii medicale, tinem cont de faptul ca baza lunara de calcul al contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.

2. Calculul contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

Baza lunara de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata.

Asadar, modificarea salariului de baza minim brut pe tara are impact asupra plafonului bazei de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.

3. Calculul contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate.

Autoritatile si institutiile publice, altele decat institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.


4. Calculul elementelor salariului raportate la salariul de baza

Acolo unde discutam despre angajati care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.

Asadar, odata cu modificarea salariului de baza minim brut pe tara se modifica si cuantumul sporului pentru munca prestata in timpul noptii intrucat acest spor reprezinta 25% din salariul de baza, informeaza Irina Dumitrescu pentru Contabilul.ro.

Mai jos aveti un exemplu de calculul al salariului minim pe economie de 1050 lei brut

calculator salariu - salariu minim 1050 de la 1 iulie 2015


Click AICI si descarca NOUL Cod al muncii actualizat Mai 2015 in format PDF
Preia Gratuit acest infografic in site-ul tau folosind codul de mai jos: click pe text + copy + paste

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 07 Iulie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salariul minim pe economie 2015 - Transe de crestere, calcul salarial si modificari importante Nota: 3.84 din 5 - 117 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (5)


Alin
08-Oct-2015

Salut!Daca sunt angajat in sectorul bugetar si iau net 975 ron este corect? Sectorul bugetar este armata.Multumesc

Doru
26-Aug-2015

Buna ziua , vin cu rugamintea , sa imi transmiteti un raspuns la urmatoarea intrebare : salariatul angajat la stat care este restructurat prin Concedieri colective , din motiv ca societatea a intrat in faliment , poate beneficia de venitul de complectare dat de Guvern prin OUG 36 /2013 , chiar daca salariatul are deschis un PF, sau este Asociat intr-un SRL, fara ca acesta sa fie platit din aceasta asociere? Salariatul beneficiaza de Somaj si Venitul de Completare dat de Guvern ? Va multumesc !

Anamaria Damache
09-Iul-2015

Va rog frumos nu mai furnizati astfel de stiri salariul minim pe economie trebuie sa cuprinda calculat corect in 2015 suma de 860000 ron.

Ioana
23-Iun-2015

Nu sinteti singura !Asa se calculeaza salariile in Romania cu picioarele !Asta nu se numeste discriminare ,sau batjocora?

bercea lacramioara
09-Ian-2015

Buna ziua, Aspectul pe care doresc sa-l semnalez este urmatorul: sunt asistent cercetare M1 cu un salariu de 1037 lei. Cf OUG 83 /2015 privind salarizarea pesronalului bugetar, salariile acestora raman la nivelul lui dec.2014 deci cel anterior mentionat in cazul meu iar in decursul anului 2015 salariile minime vor trece la 975 de la 1 ianuarie si respectiv 1050 lei din 1 iulie 2015. Vi se pare corect ca dupa 27 ani vechime ca Asistent cercetare M sa am un salariu echivalent cu al unui muncitor necalificat, paznicacesta are spor ore noapte deci depaseste, personal resp cu curatenia sau orice alt salariu inferior muncii pe care o prestez si cu vechime 0 ?Deci nu inteleg cum nu s-a luat in calcul acest aspect. Ce credeti ca se poate face in aceasta situatie? Va multumesc.

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Acte Necesare Pentru A Avea Posibilitatea Eliberarii Adeverintei De PracticaIntrebare: Buna ziua! Ce proceduri trebuie sa aplic daca vreau ca un student sa faca practica (spre a-i folosi la facultate) la mine la firma? Trebuie sa fac vre-un contract scris?Trebuie sa figureze in pontaj?Dat fiind ca nu e vorba de nici un fel de remunerare. Ca mai apoi sa ii fac o adeverinta pentru facultate care sa ateste acest lucru.
 

Raspuns: Multumesc mult de raspuns!<br />Dar daca nu am acord semnat cu facultatea?<br />Am un st... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Noul Cod Fiscal modifica impozitarea salariilor si a contributiilor

 
Descarca GRATUIT raportul special
Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

 

 

 

 

 
 
  
IMPOZITUL PE SALARII S-A SCHIMBAT!
Atentie la modificarile din Noul Cod Fiscal aduse impozitarii si contributiilor aferente salariilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]