Caile de circulatie, inclusiv scarile mobile, scarile fixe, cheiurile si rampele de incarcare trebuie sa fie calculate, plasate si amenajate, precum si accesibile astfel incat sa poata fi utilizate usor, in deplina securitate si in conformitate cu destinatia lor, iar lucratorii aflati in vecinatatea acestor cai de circulatie sa nu fie expusi nici unui risc.
Caile care servesc la circulatia persoanelor si/sau a marfurilor, precum si cele unde au loc operatiunile de incarcare sau de descarcare trebuie sa fie dimensionate in functie de numarul potential de utilizatori si de tipul de activitate.
Daca sunt utilizate mijloace de transport pe caile de circulatie, o distanta de securitate suficienta sau mijloace de protectie adecvate trebuie prevazute pentru ceilalti utilizatori ai locului.
Caile de circulatie trebuie sa fie clar semnalizate, verificate periodic si intretinute.
Caile de circulatie destinate vehiculelor trebuie amplasate astfel incat sa existe o distanta suficienta fata de usi, porti, treceri pentru pietoni, culoare si scari.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Daca santierul are zone de acces limitat, aceste zone trebuie sa fie prevazute cu dispozitive care sa evite patrunderea lucratorilor fara atributii de serviciu in zonele respective.
Trebuie luate masuri corespunzatoare pentru a proteja lucratorii abilitati sa patrunda in zonele periculoase. Zonele periculoase trebuie semnalizate in mod vizibil.
Sanctiune
Nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind asigurarea, marcarea si intretinerea cailor de acces si de circulatie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (9) lit. n) din Legea nr. 319/2006.