Potrivit noilor reguli care se vor aplica in curand in intreaga Uniune Europeana, consumatorii europeni vor sti cu adevarat ce aleg sa manance atunci cand isi fac cumparaturile din supermarket. Astfel, asa cum este precizat prin noua decizie a Parlamentului European, aceste informatii pe care le contin in prezent etichetele vor fi mult mai usor de descifrat. In plus, produsele din carne vor avea in mod obligatoriu pe eticheta si tara de origine.
Aceste prevederi vor fi aplicate in toate tarile membre ale Uniunii Europene ca urmare a aprobarii de catre Parlamentul European a unui regulament care priveste informarea consumatorilor asupra produselor alimentare, prin intermediul unor etichete mult mai detaliate si mai usor de inteles.
In concret, fontul de litera va fi de minimum 1,2 mm in cazul ambalajelor mari si de 0,9 mm in cazul celor mici. In plus, toate etichetele vor trebui sa respecte prezentarea unor anumite informatii precum: numarul de calorii, procentele de sare, zahar, proteine, grasimi, colesterol, carbohidrati etc. Se va pune accentul pe ingredientele care pot provoca alergii si se vor folosi termeni care sa fie pe intelesul oricarui cumparator.
Oficialii romani considera ca aceasta noua masura ii va face pe oameni sa fie mult mai atenti la ceea ce cumpara si pe producatori sa realizeze produse de o calitate mai buna.
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Asa cum se informeaza in comunicatul de presa, regulamentul devine obligatoriu abia peste trei ani de zile, insa producatorii romani vor sa schimbe aceste etichete in cel mult un an. In acelasi timp, in Senat este dezbatut un proiect prin care alimentele sanatoase ar putea avea ca insemn o eticheta verde, cele care trebuie consumate cu moderatie o eticheta portocalie, iar cele care contin aditivi si subtante care pot dauna sanatatii sa aiba o bulina rosie. Chiar daca acest proiect a fost aprobat de catre Comisia economica din Senat, atitudinea de respingere vine din partea Guvernului, a Comisiei pentru drepturile omului, a Ministerului Sanatatii, precum si din partea Federatiei Patronale din Industria Alimentara.