Un comunicat ANSVSA mentioneaza ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA) si Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) au ajuns la concluzia comuna ca germenii plantei schinduf au produs, cel mai probabil, declansarea celor doua focare de contaminare cu E.coli.
In general, aceasta planta este folosita ca nutret pentru vite, dar este folosita si in prepararea alimentelor sau in medicina. In Asia planta este utilizata drept condiment sau sub forma de germeni incoltiti, pentru salate.
In contextul dat, autoritatile recomanda evitarea consumului de germeni de plante sau seminte incoltite in forma cruda, semintele de schinduf fiind adeseori consumate in amestecuri de salate. Atat in cazurile de imbolnavire din Germania, cat si in cazul celor depistate in Franta, in urma testarii pacientilor in cauza, a fost identificata si confirmata tulpina de E.coli O104:H4.
Ancheta se bazeaza pe mai multe etape si priveste puncte precum identificarea sursei de contaminare, trasabilitatea alimentelor suspicionate, avertizarea medicilor si recomandari pentru populatie.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In acest moment, ancheta pentru finalizarea anchetei continua prin colaborarea dintre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor, Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, Comisia Europeana, autoritatile competente din Statele Membre si Organizatia Mondiala a Sanatatii. In paralel, se face uz de Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje, ca metoda eficienta pentru schimbul rapid de informatii.