"Incepand cu data de 01 ianuarie 2023 se majoreaza salariul minim brut pe tara la 3000 de lei. Conform Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului din sistemul bugetar, la art.14 se stabileste ca pentru titlul stiintific de doctor se acorda 50% din nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. De asemenea, prin OUG nr.168/2022 la Art. I alin. 5 se arata ca cuantumul sporurilor se mentin la nivelul lunii decembrie 2022. Intrebare. Sporul pentru titlul stiintific de doctor se majoreaza corespunzator salariului minim brut pe tara sau sporul acesta intra in continutul ART.I alin. 6 din OUG 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare."
Raspunsul specialistului:
La art. 14 alin.(1) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
Totodata, conform art.39 alin.(5) personalul care detine titlul stiintific de doctor beneficiaza de o indemnizatie lunara pentru titlul stiintific de doctor in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, daca isi desfasoara activitatea in domeniul pentru care detine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizatii nu se ia in calcul la determinarea limitei sporurilor, compensatiilor, primelor, premiilor si indemnizatiilor prevazuta la art. 25.
Totodata, conform art. 39 alin.(3) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, forma la data intrarii in vigoare a acestui act normativ, sporul pentru titlul stiintific de doctor, acordat ca suma compensatorie sau ca spor la salariul de baza, solda de functie/salariul de functie, indemnizatia de incadrare, dupa caz, de la data aplicarii prevederilor prezentei legi nu se mai acorda, personalul care detine titlul stiintific de doctor, indiferent de data obtinerii acestuia, beneficiind de prevederile art. 14.
Asadar, incepand cu iulie 2017, data intrarii in vigoare a prevederilor Legii 153/2017, pentru titlul stiintific de doctor aeste stabilita o indemnizatie in cuantum fix, respectiv in cuantum de 50% din nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Ulterior, prin acte normative anuale privind masuri bugetare, in speta potrivit art. I alin.(5) din OUG 168/2022, incepand cu 1 ianuarie 2022, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale sistemului de
salarizare care fac parte, potrivitlegii, din salariul lunar brut, solda lunara de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, se mentine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022, in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii.
In acest context, trebuie sa precizam ca potrivit art. 7 lit.e) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, salariul lunar cuprinde salariul de baza ori, dupa caz, indemnizatia lunara sau indemnizatia de incadrare, compensatiile, indemnizatiile, sporurile, adaosurile, primele, premiile, precum si celelalte elemente ale sistemului de salarizare corespunzatoare fiecarei categorii de personal din sectorul bugetar.
Asadar, intrucat indemnizatia pentru titlu de doctor este o indemnizatie, respectiv un drept salarial (art.14 fiind parte a sectiunii a 2 -a intitulata Alte drepturi salariale) ce intra in calculul salariului lunar, apreciem ca la aceasta data, cuantumul acesteia este mentinut la nivelul lunii decembrie 2022, aplicabilitate avand dispozitiile art.I alin.(5) din OUG nr.168/2022.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<