"As dori sa ma lamuriti referitor la urmatoarea situatie: avem in derulare doua proiecte din fonduri europene nerambursabile, iar in baza rapoartelor de activitate ale persoanelor nominalizate prin dispozitie a Presedintelui CA, ca facand parte din echipele care lucreaza in cadrul proiectului, a pontajelor lunare si a unei prevederi din Contractul Colectiv de Munca, acordam lunar un stimulent. 1. Stimulentul se poate acorda anual? 2. Este necesara intocmirea de acte aditionale la CIM pentru aceste stimulente, in conditiile in care se acorda pe o perioada determinata de timp si in conditiile in care valoarea stimulentului nu este o valoarea fixa, ea depinzand de numarul de ore lucrate in cadrul proiectului de fiecare persoana?"
Raspunsul specialistilor:
1: Din cele mentionate de dumneavoastra, intelegem ca prevederea din contractul colectiv de munca se refera la acordarea lunara a unui stimulent pentru persoanele care lucreaza in echipele de proiect, pe baza pontajelor lunare.
In aceste conditii apreciem ca stimulentul trebuie acordat lunar, asa cum este negociat si convenit prin contractul colectiv de munca.
Daca se doreste acordarea stimulentului in mod anual, ar trebui modificat corespunzator contractul colectiv de munca.
2: In opinia noastra, in conditiile in care acest stimulent este acordat doar temporar si nu are o valoare fixa ci se stabileste in functie de indeplinirea anumitor conditii, nu este necesara intocmirea unor acte aditionale la contractele individuale de munca, mai ales ca la clauza N din contractul individual de munca se prevede deja ca acesta se completeaza cu prevederile CCM.
De asemenea la art.17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile ulterioare se prevede ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca (deci inclusiv a drepturilor salariale) impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, intrucat acordarea acestui stimulent este stabilita prin CCM, intervine una din situatiile care constituie o exceptie de la incheierea unui act aditional la contractul individual de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<