Va informam ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii, acordate in particular de persoanele fizice.
Acesta a fost publicat pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, informeaza
Agerpres:
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vine in sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din meditatii, activitati educationale si alte forme de invatamant, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati", potrivit comunicatului.
Concret, discutam despre persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii. Acestea, conform legislatiei in vigoare, au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai.
Specificam si ca Ghidul poate fi consultat pe portalul
www.anaf.ro, in sectiunea Asistenta Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente si alte materiale informative.
Fiscul demareaza vanatoarea de meditatori! Esti pregatit?
Evaziunea fiscala se pedepseste cu amenzi sau chiar ani de puscarie!
Riscurile la care te expui ca meditator si cum le eviti. Protectie pentru munca, buzunarul si sanatatea ta,
detalii AICI >>>
"Acest ghid se adreseaza tuturor persoanelor fizice care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular si care aleg sa isi desfasoare activitatea in mod individual. Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente", este precizat in cadrul ghidului.
Persoanele fizice care vor sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, conform OUG nr. 44/2008.
"Impozitul anual datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale", mai precizeaza ANAF.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<