Va informam ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii, acordate in particular de persoanele fizice.
Acesta a fost publicat pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, informeaza
Agerpres:
"Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) vine in sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizeaza venituri din meditatii, activitati educationale si alte forme de invatamant, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute din meditatii acordate in particular de persoanele fizice care realizeaza venituri din aceste activitati", potrivit comunicatului.
Concret, discutam despre persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii. Acestea, conform legislatiei in vigoare, au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai.
Specificam si ca Ghidul poate fi consultat pe portalul
www.anaf.ro, in sectiunea Asistenta Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente si alte materiale informative.
Fiscul demareaza vanatoarea de meditatori! Esti pregatit?
Evaziunea fiscala se pedepseste cu amenzi sau chiar ani de puscarie!
Riscurile la care te expui ca meditator si cum le eviti. Protectie pentru munca, buzunarul si sanatatea ta,
detalii AICI >>>
"Acest ghid se adreseaza tuturor persoanelor fizice care acorda sau intentioneaza sa acorde meditatii in particular si care aleg sa isi desfasoare activitatea in mod individual. Aceste venituri reprezinta venituri impozabile si, potrivit Codului Fiscal, se incadreaza in categoria venituri din activitati independente", este precizat in cadrul ghidului.
Persoanele fizice care vor sau realizeaza deja in mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentand meditatii, au obligatia de a se inregistra la Oficiul National al Registrului Comertului si de a solicita autorizarea functionarii, conform OUG nr. 44/2008.
"Impozitul anual datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce, in limita impozitului datorat, costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale", mai precizeaza ANAF.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Posibilitatea de a acorda anumite venituri doar unora dintre salariatiIntrebare: Cum se poate proceda astfel incat o societate sa acorde anumite beneficii doar anumitor angajati (de ex. tichete de masa, decontarea transportului, decontarea serviciilor turistice, decontarea tichetelor de cresa etc)? Se pot acorda aceste beneficii diferentiat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Zile libere reglementate in contract. Repaus saptamanalIntrebare: Salariatii institutiei noastre au prevedere in contractele individuale de munca, ca au dreptul la zi libera platita cu ocazia zilei institutiei (se numeste Ziua Fondului). Prevederea este urmatoarea: (3) Salariatul are dreptul la zile libere platite, in urmatoarele situatii: a) ziua de nastere a salariatului - 1 zi acordata la cerere, cu aprobarea superiorului ierarhic si cu conditia sa nu se cumuleze de la un an la altul; b) 31 mai, Ziua Fondului. Avand in vedere ca anul acesta, ziua de 31 mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<