La jumatatea saptamanii in curs, a fost adoptata ordonanta de urgenta care stabileste ca angajatii microintreprinderilor cu cel mult 9 salariati nu vor mai fi obligati sa completeze sau sa semneze fisa postului, foaia de prezenta si regulamentul intern.
Se mentine aceasta obligatie de a complete documentele de mai sus doar in cazul in care salariatul solicita in scris acest lucru.
"In sedinta de Guvern de astazi au fost adoptate 4 ordonante de urgenta care tin de resortul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale. Prima se refera la debirocratizarea microintreprinderilor cu pana la 9 angajati. (...) Prin masurile adoptate astazi am reusit sa eliminam anumite sarcini administrative inutile. De prevederile acestei ordonante de urgenta vor beneficia aproximativ 450.000 de microintreprinderi, iar continutul acestei ordonante de urgenta conduce practic la o gura de oxigen pentru angajatorii care de multe ori se simteau sufocati de numarul de hartii pe care trebuiau sa le completeze pentru angajatii pe care ii aveau.
De aceea, fisa postului, foaia de prezenta si regulamentul intern vor putea fi completate sau respectate verbal, existand obligativitatea existentei acestora in scris doar daca angajatul solicita acest lucru in scris. Asadar se elimina fisa postului, fisa de prezenta si regulamentul intern, iar acestea raman valabile doar la solicitarea in scris a angajatului catre angajator", a precizat Raluca Turcan, la finalul sedintei de Guvern, potrivit Agerpres.
Noul OUG aduce modificari Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii si vine in sprijinul microintreprinderilor cu cel mult 9 angajati (in Romania exista 445.491 astfel de microintreprinderi) si care inregistreza costuri mari la capitolul activitati administrative.
"Microintreprinderile cu pana la 9 salariati sunt cele mai afectate de lipsa de personal calificat in domeniile economic, juridic sau
resurse umane, adica cele care desfasoara activitati de natura administrativa. Costurile sunt si ele mari, birocratia este excesiva, daca ne raportam la dimensiunea acestor societati, astfel ca reducerea sarcinilor administrative inutile poate sprijini potentialul microintreprinderilor de a mentine locuri de munca, mai ales in actualul context epidemiologic", a precizat ministrul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<