Actul normativ care vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost promulgat miercuri de catre presedintele Klaus Iohannis.
Se completeaza astfel articolul 107 al Legii nr. 263/2010 astfel ca se instituie exceptia de la regula privind termenul general de prescriptie pentru recuperarea de catre beneficiarul dreptului de pensie a sumelor neplatite de catre organul administrativ competent din cauza unei erori materiale intervenite in procesul administrativ de evaluare, prelucrare si redactare a datelor in vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor inscrise in aceasta ori in sistemul electronic de punere in plata a deciziei.
Noul act normativ elimina termenul de prescriptie si stipuleaza astfel ca, "prin exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul in care, din cauza unei erori materiale, de calcul sau a oricarei greseli de redactare, omisiune sau mentiuni gresite, intervenite in procesul administrativ de evaluare, prelucrare si redactare a datelor in vederea emiterii deciziei de pensionare sau a datelor inscrise in aceasta ori in sistemul electronic de punere in plata a deciziei, termenul general de prescriptie nu se aplica pentru recuperarea de catre beneficiarul dreptului la pensie a sumelor neplatite de catre casa teritoriala de pensii competenta".
Conform reglementarilor actuale art. 107 alineatul (1) din Legea nr. 263/2010, in situatia in care, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
In continuare, alin. (2) al articolului 107 stabileste, in prezent, ca sumele rezultate in urma aplicarii prevederilor alineatului (1) se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor. Noua modificare legislativa introduce astfel o exceptie de la prevederile alin. (2).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Imputernicire director economic societateIntrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM in temeiul art. 31 alin. (3) din Codul muncii din initiativa angajatoruluiIntrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. (3) din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<