Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, a anuntat recent ca este posibil ca acele cheltuieli eligibile din programul de promovare a exporturilor sa devina deductibile in valoare tripla.
"Ce vom face este ca vom considera aceleasi cheltuieli care sunt acum eligibile in program, in schemele actuale, adica cazare, transport si chirie, sa fie triplu deductibile. Adica daca dumneavoastra aveti o firma si cheltuiti 100 de lei pentru internationalizare, sa va deduceti 300 de lei din profit, si in felul acesta dumneavoastra alegeti unde mergeti si la ce targuri alegeti sa participati, suportati evident dumneavoastra cheltuielile, dar le puteti deduce intr-un mod extins. Si in felul acesta deschidem tot acest sistem pentru toti antreprenorii din Romania, nu doar pentru cativa, facand si un sistem mult mai transparent si care chiar sa fie dedicat pentru toti. (...) Intentionam sa implementam aceasta solutie dupa ce operationalizam toate schemele de ajutor de stat pe care statul roman le-a promis anul trecut", a explicat Claudiu Nasui, citat de Agerpres.
De asemenea, in opinia ministrului, in acest moment, programul de promovare a exporturilor functioneaza ca un cartel.
"In prezent, sistemul (de promovare a exporturilor, n.r.) functioneaza destul de cartelizat, centralizat. E o mana de oameni care decid la ce targ pot sa mearga firmele din Romania pe banii statului si apoi tot un grup restrans de oameni face selectia firmelor care se duc si care nu se duc la acele targuri. Noi vrem sa deschidem acest proces si sa-l facem intr-un mod in care toate firmele din Romania au sansa sa se internationalizeze, sa isi gaseasca piete de export, fara sa mai treaca prin pixul unui ministru sau al unui organ al statului sau prin vreo centralizare sau vreo palnie oarecare", a precizat Claudiu Nasui, potrivit aceleiasi surse.
Totodata, in ce priveste intreruperea programului de promovare a exporturilor in anul curent, ministrul Nasui a explicat ca majorarea deficitului bugetar este mai importanta decat majorarea deficitului balantei comerciale.
"Cred ca nu exista doar balanta comerciala, exista si deficitul bugetar. Avem un deficit bugetar enorm si trebuie sa ne intrebam despre utilitatea banilor cheltuiti (prin programul de promovare a exporturilor, n.r.), pana la urma sunt banii contribuabililor pe care ii cheltuim si de aceea trebuie sa fim foarte atenti la ei. Deocamdata programul acesta exista, e doar o chestiune bugetara, doar o alegere bugetara de cat de multe resurse alocam pentru un program sau pentru altul", a precizat Claudiu Nasui.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<