Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si-a exprimat regretul cu privire la situatia in care se afla angajatii din Inspectia Muncii (IM) si din Inspectoratele Teritoriale de Munca (ITM), printr-un comunicat de presa.
Va reamintim ca saptamana trecuta a luat amploare problema fondurilor pentru plata salariilor din ITM-uri, cand Violeta Alexandru a anuntat ca angajatii nu au fost platiti pe luna noiembrie
Violeta Alexandru l-a informat pe Ludovic Orban despre aceasta situatie, mentionand ca Inspectia Muncii ar fi directionat fondurile pentru salarii catre datorii din litigii vechi. Ministrul a sustinut la acea data ca nu i s-a comunicat situatia creata si nu i-au fost cerute fonduri suplimentare pentru plata salariatilor.
Inspectia Muncii a contrazis-o pe Violeta Alexandru printr-un comunicat de presa, in care se explica faptul ca ministrul ar fi fost anuntat despre aceasta situatie inca de la finalul lunii noiembrie.
Totusi, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale declara printr-un comunicat de presa ca dezinteresul manifestat de conducerea Inspectiei Muncii, dar si neatentia angajatilor din aparatul central al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) sunt principalele cauze ale situatiei create:
1. La rectificarea din luna august, ministrul PSD, Marius Budai, a decis, de comun acord cu cei din conducerea de atunci a Inspectiei Muncii, achitarea sumelor rezultate din litigiile de munca din 2017 si 2018, dar, fara explicatie, nu si pe cele din 2019.
2. Directia Buget din MMPS a pus in aplicare aceasta decizie, desi in buget nu erau prevazuti bani de salarii pana la sfarsitul anului si, conform unor intelegeri verbale, se astepta rectificarea.
3. La rectificare s-au cerut bani, dar nu s-a explicat gravitatea problemei. Prin urmare, desi s-au solicitat bani de la Ministerul de Finante, nu s-au primit, intrucat in contul ”Drepturi salariale”, la momentul vizualizarii disponibilului, existau banii care inca nu erau transferati pentru plata litigiilor si nu s-a precizat ca acele sume nu erau pentru plata salariilor, iar Ministerul Finantelor nu a sesizat ca sunt doua linii bugetare diferite in acelasi capitol.
Violeta Alexandru a precizat ca a sesizat comisiile de disciplina din Minister si din Inspectia Muncii pentru a rezolva aceasta problema cauzata de schimbarile politice: "Iata ce se intampla pe o schimbare politica si una de secretar general la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si pe intelegeri verbale necomunicate: sunt afectati oameni care nu au nicio vina! insa, pentru ca lucrurile trebuie clarificate, am sesizat comisiile de disciplina din Minister si din Inspectia Muncii".
Vezi actualizarea aici>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<