S-a aprobat noua forma a Codului Administrativ al Romaniei prin OUG nr 57/2019, publicata in M. Of. nr. 555/3 iulie 2019
Codul administrativ al Romaniei cuprinde atat reglementari general aplicabile la nivelul intregii administratii, cat si reglementari specific, incidente pe palierele administratiei publice, centrale sau locale. Ne referim aici la:
â— Legea nr.90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, cu modificarile si compeltarile ulterioare;
â— Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
â— Legea nr.215/2001 privind administratia publica locala;
â— Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare...citeste continuarea pe PortalInstitutiiPublice >>>
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
In acest sens, recent a fost pus in dezbatere publica un proiect de act normativ care anunta cateva schimbari importante, care ar putea surveni in curand. Este vorba despre modul de derulare in ceea ce priveste concursurile date de functionarii publici, in vederea ocuparii anumitor functii.
Conform proiectului de lege, anunturile concursurilor vor fi publicate pe pagina de internet a autoritatii sau institutiei publice care recruteaza, iar protectia datelor personale este alt aspect luat in considerare.
ATENTIE!
Propunerea de lege NU este inca in vigoare, fiind doar in stadiu de proiect. Pentru a fi adoptata are nevoie de acordul Guvernului, precum si publicarea in Monitorul Oficial.
Pentru a intelege mai bine modificarile propuse, poti sa consulti si propunerea de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, publicata pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
Pentru mai multe detalii poti citi AICI.
Asa cum am precizat mai devreme, nu este vorba doar despre publicarea concursului pe pagina de internet a institutiei vizate, ci si despre informatii legate de atributiile postului, bibliografia necesara, informatii legate de modul de desfasurare, etc.
Reguli noi privind modul de desfasurare - concursurile si ocuparea anumitor functii publice
Mai sunt propuse si alte schimbari, cum ar fi prelungirea duratei cu inca jumatate din timpul maxim prevazut; candidatul cu dizabilitati va beneficia, la cerere, pe parcursul fiecarei probe de concurs, de cel mult doua pauze de maximum 10 minute; probele concursului se desfasoara in sala de concurs separata fata de restul candidatilor, etc.
Ramane de vazut daca proiectul de lege va schimba modul actual de derulare in ceea ce priveste concursurile.