Fara doar si poate ca, in cazul veniturilor din salarii platitor este angajatorul. Prin urmare, angajatorul are obligatia de a stabili persoanele aflate in intretinerea salariatului.
Dar ce se petrece cand salariatul refuza sa declare persoanele aflate in intretinere? Iata o speta in acest sens, explicata de expertii nostri de la PortalCodulMuncii.ro:
"Am o intrebare legata de persoanele aflate in intretinere - angajatorul este obligat ca la angajarea unui salariat sa-i solicite acestuia copie dupa certificatele de nastere ale copiilor si sa-i treaca automat in intretinerea acestuia sau trebuie sa-l puna pe salariat sa dea o declarartie prin care acesta sa spuna daca ii are sau nu in intretinere? Este la optiunea salariatului sa-i declare sau nu; exista cazuri in care salariatii refuza sa recunoasca ca au copiii pentru ai nu ii trece in intretinerea lor ( mai au nevoie de credite ...); Cum este corect sa procedam noi ca angajatori pentru a fi acoperiti legal - privind trecerea persoanelor aflate in intretinere?"
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Evident, in indeplinirea acestei obligatii, angajatorul nu va efectua cercetari pentru a descoperi persoanele pe care le are salariatul in intretinere. Insa, trebuie sa solicite salariatului sa declare persoanele pe care le are in intretinere.
ATENTIE!
Angajatorul are DOAR obligatia sa solicite salariatului sa declare daca are sau nu persoane in intretinere. Daca salariatul declara adevarul sau nu, nu mai este problema angajatorului, acesta nefiind obligat sa cerceteze cele declarate de salariat!
Daca salariatul declara fals se poate face vinovat de infractiunea prevazuta si pedepsita de art. 326 din Codul penal conform caruia, declararea necorespunzatoare a adevarului, facuta unei persoane dintre cele prevazute in art. 175 sau unei unitati in care aceasta isi desfasoara activitatea in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cand, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste la producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.