Durata de acordare a tichetelor de cresa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Pana la ce varsta a copilului (fara handicap), o angajata are dreptul la tichetele de cresa? La art. 3 alin (1) din Legea nr.193/2006 se prevede ca limita, varsta de 3 ani, fara a se conditiona daca are sau nu handicap. Directia Juridica a institutiei noastre considera ca limita de acordare a tichetelor varsta de 2 ani, in cazul in care copilul nu are handicap si 3 ani, in cazul copilului cu handicap, asa cum sustin ei ca prevede alin. (3) al art 4 din aceiasi lege.

Raspuns (valabil la data de 26.08.2010):
Art.3 alin.(2) din Legea nr.193/2006 stabileste ca suma individuala acordata pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani sub forma tichetelor de cresa se asigura integral din costuri de catre angajator.
La pct. 2.5 din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa se prevede ca suma individuala sub forma tichetelor de cresa se acorda, conform art. 3 alin. (2) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare, pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 3 ani si se asigura integral din costuri de catre angajator.

Astfel, tichetele de cresa se acorda pentru copii pana la implinirea varstei de 3 ani, ceea ce inseamna ca beneficiaza de aceasta facilitate si unul dintre parintii copilului in varsta de 2 ani, inscris la cresa, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Dispozitiile art.4 alin.(3) stabilesc ca tichetele de cresa se acorda angajatilor care nu beneficiaza de concediul si de indemnizatia acordate pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv de pana la 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Aceste dispozitii se interpreteaza in felul urmator:

- pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, oricare dintre parinti poate primi tichete de cresa daca niciunul nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani;

- la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, oricare din parinti poate primi tichete de cresa, pana cand copilul va implini varsta de 3 ani, daca nicunul nu beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani;

Faptul ca tichetele de cresa pot fi acordate pana la implinirea de catre a varstei de 3 ani rezulta si din dispozitiile art. 8.2 din Norma metodologica de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 193/2006potrivit carora, „sunt asimilate creselor, potrivit art. 11 alin. (3) din Legea nr. 193/2006, cu modificarile ulterioare, si unitatile educationale care organizeaza distinct servicii de ingrijire si educatie pentru copiii in varsta de pana la 3 ani. Angajatii pot utiliza tichetele de cresa daca la aceste unitati educationale au inscrisi copiii in varsta de pana la 3 ani si unitatile emitente au incheiate contracte de prestari de servicii cu acestea.”

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 26 August 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Durata de acordare a tichetelor de cresa Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]