El a aratat ca spitalul se afla in administrarea Primariei Generale a Capitalei si ca va transmite primarului si o scrisoare oficiala in care va solicita destituirea echipei manageriale a maternitatii Giulesti.
"Cer in mod oficial primarului municipiului Bucuresti sa destituie intreaga echipa manageriala de la maternitatea Giulesti, din cauza deficientelor care au fost constatate pana acum din datele preliminare care reies din ancheta care se afla in curs de desfasurare. Din 2008, maternitatea se afla in administrarea si sub managementul Primariei Bucuresti. Din punct de vedere al managementului acestei unitati sanitare, Ministerul Sanatatii, de doi ani, nu exercita nicio atributiune asupra spitalului respectiv. Singura posobilitate de analiza, sanctionare si revocare a managementului acesteia apartine municipiului Bucuresti", a spus Cseke.
Cseke: M-am gandit la demisie, dar intre a gandi si a actiona este o diferenta.
Attila Cseke a mai declarat ca s-a gandit anterior sa demisioneze din functie in urma accidentului de la maternitatea Giulesti, din cauza "responsabilitatii morale", dar ca nu a recurs la acest gest, in conditiile in care acest spital nu este subordonat ministerului.
"M-am gandit (la demisie-n.r.), nu azi, dar intre a gandi si a actiona este o diferenta", a spus Cseke.
Intrebat de jurnalisti cand s-a gandit sa demisioneze, ministrul a raspuns "nu astazi" (miercuri-n.r.), adaugand ca demisiile ar trebui cerute in alta parte.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cseke a explicat ca maternitatea Giulesti nu se afla in subordinea sa din punct de vedere administrativ, ci in gestiunea Primariei Generale a Capitalei, si ca ministerul si-a respectat atributiile in ceea ce priveste asigurarea dotarii cu medicamente si materiale sanitare.
"Regret ca acest subiect a fost politizat, nu ar trebui sa politizam, ci sa ajutam familiile in suferinta, cu concluziile care trebuie trase", a spus ministrul.
El a precizat totodata ca nu a discutat cu premierul Emil Boc despre subiectul demisiei.
Patru bebelusi au murit si alti sapte au fost raniti grav in urma exploziei si incendiului care au avut loc luni, la Maternitatea Giulesti din Capitala.
Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii incepand urmarirea penala "in rem" pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava.
Toate spitalele vor fi verificate in ce priveste nivelul de pregatire pentru prevenirea incendiilor
Ministrul Sanatatii a declarat ca toate unitatile sanitare cu paturi vor fi verificate de catre echipe mixte formate din pompieri si reprezentanti ai directiilor de sanatate publica in ceea ce priveste nivelul de pregatire pentru prevenirea incendiilor.
El a precizat ca astfel de actiuni de control vor fi derulate in toate judetele.
Cseke: Sectia de terapie a maternitatii trebuia supravegheata permanent, vinovatii sa fie sanctionati
Persoanele vinovate de accidentul de la maternitatea Giulesti trebuie aspru sanctionate, in conditiile in care sectia de terapie intensiva a spitalului, unde a izbucnit incendiul, trebuia supravegheata permanent, a declarat ministrul Sanatatii, Attila Cseke.
"Vorbim de o sectie de terapie intensiva unde exista obligatia de supraveghere permanenta a pacientilor. Inteleg ca erau asistenti sau o asistenta la aceasta sectie de terapie intensiva, care avea aceasta obligatie, de supraveghere permanenta. Indiferent de numarul de angajati despre care discutam, atata timp cat personalul exista, personalul avea aceasta obligatie. Sigur ca ancheta va scoate la lumina daca aceasta obligatie a fost sau nu respectata si toti cei vinovati vor trebui aspru sanctionati", a spus Cseke.
Cseke confirma ca a cerut Guvernului deblocarea posturilor din sistemul medical
Attila Cseke a confirmat ca a solicitat deblocarea posturilor din sistemul medical care trebuie urgent ocupate si a apreciat ca o decizie in acest sens ar putea fi luata de Executiv in sedinta de saptamana viitoare.
"Nu cred ca vor putea fi deblocate toate posturile, dar macar cele care trebuie urgent ocupate", a spus Cseke, la Palatul Victoria.
El a precizat ca astfel ar urma sa fie deblocate cateva mii de posturi in sistemul medical.
Surse medicale au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca ministrul Sanatatii a cerut, miercuri, in sedinta de Guvern, deblocarea de urgenta a posturilor din sistem.
Posturile in sanatate au fost blocate din 1 ianuarie 2009, iar de atunci numarul angajatilor a scazut continuu, multi dintre acestia solicitand iesirea din sistem.
Managerii spitalelor au atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca, din cauza blocarii posturilor, o asistenta medicala trebuie sa se ocupe de multi copii si nu poate face fata solicitarilor. SURSA: Mediafax