O firma de contructii din Romania are un contracte cu parteneri externi (din UE si din afara UE) privind lucrari de constructii. Pe durata contractului firma din Romania isi trimite angajatii la santiere (din UE sau in afara UE) durata detasarii variaza intre 30 90 zile. Pe perioada datasarii angajatii romani primesc lunar salariul din contractul individual de munca, iar la sosire primesc pe baza de decont diurna pentru zilele de deplasare (intre 30 si 90 zile). Procedeaza corect firma din Romania privind remunerarea propriilor angajati ?
Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Detalii aici >>>
Raspuns (valabil la 10.08.2010):
In situatia expusa suntem in prezenta unei delegari a salariatilor intrucat acestia presteaza activitate in afara locului de munca in favoarea angajatorului cu care au incheiat contractul individual de munca. In cazul detasarii, angajatorul este inlocuit de un alt angajator in scopul indeplinirii de catre acesta din urma a unor sarcini proprii.
Legis Plus Legislatia Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
40 Modele de Regulament Intern
Delegarea presupune exercitarea temporara, din dispozitia angajatorului, de catre salariat a sarcinilor corespunzatoare atributiilor de serviciu in afara locului sau de munca. Sarcinile sunt indeplinite, in aceasta situatie, in favoarea aceluiasi angajator.
Asadar, in cazul delegarii, elementul contractului individual de munca supus modificarii este locul muncii. Celelalte elemente esentiale ale contractului (felul muncii si salariul) nu pot fi modificate.
In conformitate cu prevederile articolului 44 alin.(2) din Codul muncii, salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
De asemenea, la art. 45 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 se prevede astfel:
„Salariatii unitatilor trimisi in delegatie in tara sau strainatate vor beneficia de urmatoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare si a costului cazarii, potrivit conditiilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri;
b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabileste prin negociere la nivel de ramura, grupuri de unitati sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplica la institutiile publice.”
Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Detalii aici >>>
In concluzie, pe langa indemnizatia de deplasare si salariul, angajatorul are obligatia sa deconteze salariatului delegat, cheltuielile de transport, de asigurare si costul cazari.
Totodat, daca potrivit contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel de ramura sau la nivel de unitate, salariatul delegat beneficiaza si de alte drepturi pe durata delegarii se vor acorda si acestea.
Intrucat ati mentionat ca durata delegarii este intre 30-90 de zile trebuie sa va mentionez ca delegarea are caracter obligatoriu numai pe o perioada de 60 de zile. Dupa expirarea perioadei de 60 de zile, delegarea poate fi prelungita cu inca 60 de zile, numai cu acordul salariatului.