PSI: responsabilitatea verificarii senzorilor de fum este prevazuta in lege?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Iunie 2016
07 Iunie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In primul rand, legea prevede montarea si intretinerea mijloacelor tehnice de apararea impotriva incendiilor numai de catre persoane atestate.

Astfel, articolul 140 alin. (1) si (2) din Ordinul nr. 163/2007 prevde faptul ca persoanele fizice si juridice care efectueaza proiectarea, montarea, verificarea, intretinerea si repararea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor trebuie sa fie atestate in acest sens, in conditiile legii.

In al doilea rand, responsabilitatea controlarii starii de functionare a acestor mijloace tehnice revine persoanelor desemnate si instruite in acest sens.

Potrivit art 139 alin. (1) si (3) din Ordinul nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor, proprietarii/utilizatorii constructiilor, instalatiilor tehnologice si amenajarilor trebuie sa execute periodic controlul starii de functionare a mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor, cu care acestea sunt echipate si dotate, prin personal anume desemnat si instruit in acest scop.

Asadar, angajatorii nu pot include sarcina verificarii senzorilor de fum in contractele incheiate cu un tert (de exemplu, o societate de paza si interventie), intrucat aceasta revine doar personalului desemnat de catre angjator.

In ceea ce priveste modul in care se efectueaza controlul si/sau reparatiile, precum si frecventa lucrarilor de verificare, se vor respecta indicatiile stabilite de producatorul sau furnizorul mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor.

Referitor la obligatiile angajatorului pe linie de PSI, art. 142 alin (1) din Ordinul mentionat mai sus prevede responsabilitatea proprietarului/utilizatorului de constructii, instalatii tehnologice si amenajari de a intocmi un registru de control al instalatiilor de semnalizare, alarmare, alertare, limitare si stingere a incendiilor.

In acest registru de control trebuie consemnate toate datele importante cu privire la:

- executarea controalelor starii de functionare, a operatiunilor de verificare, intretinere si reparatii

- executarea de modificari, extinderi, reabilitari, modernizari etc

- producerea unor deranjamente, alarme de incendiu, alarme false, intreruperi, declansari intempestive etc., cu mentionarea cauzelor care le-au determinat

Un model pentru registrul de control este cuprins in anexa nr. 7 la Ordinul nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor.

Raspuns oferit de specialistii Portalssm.ro
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]