PSI: responsabilitatea verificarii senzorilor de fum este prevazuta in lege?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In primul rand, legea prevede montarea si intretinerea mijloacelor tehnice de apararea impotriva incendiilor numai de catre persoane atestate.

Astfel, articolul 140 alin. (1) si (2) din Ordinul nr. 163/2007 prevde faptul ca persoanele fizice si juridice care efectueaza proiectarea, montarea, verificarea, intretinerea si repararea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor trebuie sa fie atestate in acest sens, in conditiile legii.

In al doilea rand, responsabilitatea controlarii starii de functionare a acestor mijloace tehnice revine persoanelor desemnate si instruite in acest sens.

Potrivit art 139 alin. (1) si (3) din Ordinul nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor, proprietarii/utilizatorii constructiilor, instalatiilor tehnologice si amenajarilor trebuie sa execute periodic controlul starii de functionare a mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor, cu care acestea sunt echipate si dotate, prin personal anume desemnat si instruit in acest scop.

Asadar, angajatorii nu pot include sarcina verificarii senzorilor de fum in contractele incheiate cu un tert (de exemplu, o societate de paza si interventie), intrucat aceasta revine doar personalului desemnat de catre angjator.

In ceea ce priveste modul in care se efectueaza controlul si/sau reparatiile, precum si frecventa lucrarilor de verificare, se vor respecta indicatiile stabilite de producatorul sau furnizorul mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor.

Referitor la obligatiile angajatorului pe linie de PSI, art. 142 alin (1) din Ordinul mentionat mai sus prevede responsabilitatea proprietarului/utilizatorului de constructii, instalatii tehnologice si amenajari de a intocmi un registru de control al instalatiilor de semnalizare, alarmare, alertare, limitare si stingere a incendiilor.

In acest registru de control trebuie consemnate toate datele importante cu privire la:

- executarea controalelor starii de functionare, a operatiunilor de verificare, intretinere si reparatii

- executarea de modificari, extinderi, reabilitari, modernizari etc

- producerea unor deranjamente, alarme de incendiu, alarme false, intreruperi, declansari intempestive etc., cu mentionarea cauzelor care le-au determinat

Un model pentru registrul de control este cuprins in anexa nr. 7 la Ordinul nr. 163/2007 pentru aprobarea Normelor generale de aparare impotriva incendiilor.

Raspuns oferit de specialistii Portalssm.ro

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 07 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

PSI: responsabilitatea verificarii senzorilor de fum este prevazuta in lege? Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]