Obligativitatea acordarii sporului de vechime

24 Iunie 2010
24 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Sporul de vechime trebuie achitat, chiar daca in contractul individual de munca nu este prevazut, nimeni din firma nu primeste, iar noi, fiind firma mica, sub 21 salariati, nu avem contract colectiv de munca?

In contractul colectiv de munca la nivel national se prevede doar la art. 41 ca “partile sunt de acord sa actioneze pentru includerea unor sporuri in salariul de baza.” deci partile, adica semnatarii contractului colectiv la nivel national , nu noi.

Codul muncii prevede doar ca salariul cuprinde salariul de baza si sporurile, adaosurile, nementionand expres nici un fel de spor.

Raspuns:    
Dupa cum bine ati mentionat, obligatia achitarii sporului de vechime se face in temeiul art. 41 alin. (3) lit. d) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a V-a, nr. 5cc din 29 ianuarie 2007.

Potrivit dispozitiilor acestui articol sporul de vechime este considerat spor minim obligatoriu.


Cum se calculeaza si cum se retine retroactiv o pensie de intretinere pentru copilul unui angajat? Care este cadrul legal? Detalii aici >>>


Insa, obligativitatea aplicarii clauzelor contractului colectiv de munca unic la nivel national tuturor salariatilor incadrati in toate unitatile din tara este stabilita printr-o lege organica ci nu prin contractul colectiv de munca. Astfel, potrivit art. 11 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 184 din 19 mai 1998, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din tara, in cazul contractelor colective de munca la nivel national.

Din cele mentionate mai sus, concluzionam aplicabilitatea contractului colectiv de munca unic la nivel national tuturor salariatilor din Romania.

Avand sub 21 de salariati, nu aveti obligatia negocierii unui contract colectiv de munca la nivel de unitate, dar aveti obligatia respectarii clauzelor contractului colectiv de munca unic la nivel national.
    
Din practica judiciara va putem spune ca in situatia in care ati ajuns deja in instanta si nu puteti face dovada ca ati achitat sporul de vechime sau ca acesta este inclus in salariul de baza, astfel incat salariul de baza sa aiba ponderea majoritara in salariu, societatea va fi obligata la plata acestor sporuri, prin hotarare judecatoreasca.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]