Deputatii din Comisie au mentinut sistemul de calculare a pensiilor propus de Guvern

03 Iunie 2010
03 Iunie 2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Comisia de munca a Camerei a decis, marti, in prezenta ministrului Mihai Seitan, sa mentina prevederile din Legea pensiilor initiata de Guvern referitoare la modul de calculare a pensiilor, cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.

Dupa mai  bine de o ora de discutii cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, deputatii din Comisia de munca au decis prin vot respingerea tuturor amendamentelor care modificau modul de calculare a punctului de pensie raportat la salariul mediu brut, mentinand prevederile formulate de Guvern.

Potrivit variantei Executivului, "valoarea punctului de pensie se majoreaza anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent".

Deputatii au respins astfel doua amendamente similare formulate de opozitie care propuneau ca valoarea punctului de pensie sa reprezninte cel putin 45% din valoarea salariului mediu brut, dar si amendamentul formulat de fostul ministru al Muncii, Marian Sarbu care a propus ca valoarea punctului sa se stabileasca "prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat" si sa reprezinte "cel mult 45% din valoarea salariului mediu brut prognozat pe econonomie".


CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii... acum aveti toate raspunsurile la indemana!
Asigurati-va ca veti primi cu promptitudine informatii complete despre aceste modificari si despre modul lor de aplicare!




In plus, Comisia a respins un amendament formulat ad-hoc de deputatul PSD Adrian Solomon a care propus ca valoarea punctului de pensie sa fie cel mult 45% si cel putin 39% din salariul prognozat pe economie, cat este in prezent.

Articolul 102, in forma propusa de Guvern, a fost adoptat cu 10 voturi "pentru" si opt "impotriva".

La dezbaterea alineatului 2 al articolului 102 a participat, la invitatia Comisiei, si ministrul Seitan, care a declarat ca Ministerul isi mentine "punctul de vedere privind calculul puncului de pensie".

"In momentul in care facem calculul urmarind inflatia si incercand sa dam o crestere din salariul mediu brut, o crestere graduala, sistemul este sustenabil financiar. Daca nu am face asta, ar insemna ca, in anii viitori, va trebui probabil sa ne intoarcem la ideea sa reducem din nou pensiile. Daca nu procedam asa, riscul ar fi sa ajungem in situatia in care deficitul din sistem sa ajunga, in 2023, la 6%PIB", a spus Seitan.

Sursa: MEDIAFAX



 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]